Дългият период на недоинвестиране по проекти, свързани със суровините създава

...
Дългият период на недоинвестиране по проекти, свързани със суровините създава
Коментари Харесай

Пазарите на суровини може да се сблъскат с недостиг на предложения


Дългият интервал на недоинвестиране по планове, свързани със суровините основава предпоставки за внезапен растеж на цените, считат вложители, профилирани в медодобивния и нефтогазовия браншове.

Цените на медта, никела и алуминия през идващите години може да надвишават предходните рекордни равнища, увеличавайки се с над 40 % от сегашните равнища, споделят мениджъри. Подобно развиване на събитията може да преобрази пазар на метали, за които през последните години бяха присъщи ниски цени и сдържано капиталово търсене, се споделя в неотдавнашна публикация на The Wall Street Journal, представена от Dow Jones.

Световните миннодобивни компании в този момент изразходват за нови планове единствено една трета от средствата, които заделяха преди пет години. Според данните от тази година, за трета поредна година вложенията може да са към 40 милиарда $, до момента в който преди пет години тези разноски бяха над 120 милиарда $, а преди 10 години – 80 милиарда $, съгласно Wood Mackenzie.

Опасенията във връзка това, че комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай, съпровождащ се от взаимни мита ще забави икономическият растеж и ще навреди на търсенето на суровинни артикули през последните седмици оказват въздействие върху цените. Според данните за тази година медта може за трета година от последните пет да загуби от цената не по-малко от 15 %. Цената на цинка, алуминия и никела към този момент се намира на територията на мечия пазар.

Някои вложители обаче считат, че при настоящите темпове на вложение предложенията ще станат по-ограничени, а цените на такива метали, като медта и алуминия ще скочат. Според отзиви на вложители и анализатори, дефицитът на оферти ще се изостря, като се има поради и разпространяването на електрическите автомобили.

„ Сравнително дълготрайните вероятности за цените на металите са необикновено положителни “, счита Стивън Джил, ръководещ сътрудник в Pala Investments.

Според мнението на анализатори, дефицитът на вложения на пазара на метали наподобява доста на това, което бе на пазара на нефт. Спадът на разноските по нови планове през 2015-2016 година с 25 % е основал предпоставки за конкуренция, в хода, на която цените на петрола през тази година набъбнаха до съвсем 4-годишен най-много.

Въпросът за допустимо внезапно понижаване на предложенията стана настоящо, откакто доста вложители, спомняйки си за спада на цените на пазара на първични материали през 2016 година започнаха да желаят от миннодобивните компании по-голяма финансова дисциплинираност. През последните години акции на компании от този бранш демонстрираха наклонност по-лоша от пазара. Индексът MSCI World Metals and Mining за последните 5 години спадна с 20 % спрямо намаления общ знак MSCI с 3 %.

Компанията Glencore, известна също по този начин и с помощта на нападателната си капиталова тактика в интервала от 2014 година до 2016 година мощно понижи годишните разноски за нови планове, сочат данните на FactSet. Председателят на компанията Айван Глазенберг, един от главните в бранша експерти по покупко-продажби счита, че най-хубавото потребление на корпоративни средства в този момент е за хонорари за вложители.

Други огромни минни компании, такива като Rio Tinto и Vale се придържат към сходна тактика, намалявайки финансовите разноски до минимума от няколко години и изразходвайки милиарди долари за заплащания на акционерите.
„ Нито една от изброените минни компании не се интересува от нарастване на предлагането посредством реализиране на разноски или усвояване на друга компания “, счита Артур Калавритинос из ANC Capital, който търгува с фючърси за мед и резервира позициите си по акциите на Freeport McMoRan и Teck Resources.

Общото равнище на покупко-продажбите в миннодобивния бранш към този момент четвърта поредна година може да е към 40 милиарда $ при рекордните 131 милиарда $ през 2011 година, оповестява Dealogic. В същото време противоположното изкупуване на акции от най-големите в света миннодобивни компании към този момент втора поредна година може да се усили съвсем двойно, сочат данните на FactSet.

Несигурността във връзка с обстановката в международната търговия през тази година стана спомагателен фактор, препятстващ новите планове. Компаниите се сблъскват също по този начин с нуждата за заплащане на по-висок дял от облагата на държавните управления на разрастващите се страни и с по-твърди нормативи.

Американската миннодобивна компания Freeport от 2014 година до 2017 година годишно понижава финансовите разноски. „ Не считаме да влагаме до тогава, до момента в който не се появи изясненост във връзка с всички настоящи фактори на неустановеност “, сподели ръководителят на Freeport Ричард Аткерсън през октомври в конферентен диалог след издание на финансовите резултати. За миналия период на тази година акциите на компанията паднаха с 36 %.

През идващите 10 години медодобивните компании би трябвало да изразходват още 50 милиарда $, с цел да доведат пазара до баланс, отбелязва Кристофър ЛаФемина, анализатор от Jefferies. Сега тези компании разходват по 10 милиарда $ годишно. ЛаФемина предвижда също по този начин, че е вероятен недостиг на цинк от няколко хиляди тона годишно. Той предлага покупка на акции от доста производители на промишлени метали.

Цените на металите по предписание бързо реагират на ограничаването на предложенията на пазара. За 12-те месеца от май 2006 година в това число, цените на медта набъбнаха повече от два пъти до 4 $ за фунт. В разстояние на година, от февруари 2011 година в това число цените набъбнаха над 50 % до 4,50 $. Към сегашния миг цените на медта съставляват близо 2,75 $.
„ Такива скокове на цени се чакат и в бъдеще “, отбелязва Лей Геринг, ръководещ сътрудник в компанията Goehring & Rozencwajg,, инвестираща в медодобивни предприятия.
„ Предложенията не се усилват, а търсенето продължава да се покачва “, прибавя Геринг.

Ръстът на цените на металите ще донесе полза на страните огромни експортьори, такива като Индонезия и Чили. Този растеж ще докара също по този начин до повишение на цените на всички артикули, започвайки от смарт телефоните и завършвайки с домовете. Компаниите, зависещи от цените на металите, такива като производителите на коли и автокомпоненти също може да понесат загуби. Всички тези фактори може да предизвикат безпокойствие във връзка с инфлацията в целия свят.

На пазарите на метали, както е известно се следят цикли на растеж и спад на цените, което усложнява обстановката за вложители, които желаят да стартират да получават незабавна облага.

„ Миннодобивните предприятия, получили наскоро позволения ще стартират да работят не по-рано от няколко години “, отбелязва Мариса Ернандес от капиталовата компания Neuberger Berman, ръководеща капитал от порядъка на 315 милиарда $. Ернандес предлага покупка на акции на медодобивни предприятия най-малко за една година. „ За този период може да настъпи интервал, когато предложенията да са незадоволително “, заключава тя.

По изявления в непознатия щемпел
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР