Дълги уроци в училище, дълги лекции в университета – учениците

...
Дълги уроци в училище, дълги лекции в университета – учениците
Коментари Харесай

Как да запомняме по-лесно, когато учим?

Дълги уроци в учебно заведение, дълги лекции в университета – учениците и студентите са подложени на огромен стрес, тъй като се чака да запаметят за малко време прекомерно обемна информация. Но като съвсем всичко в живота, и ученето си има своите тънкости и може да бъде усъвършенствано. Да седиш часове над учебниците, въобще не значи да учиш пълноценно. Особено в случай че в това време телефонът е включен до вас и се изкушавате да поглеждате на всяка нотификация или известие. Мозъчният развой по запаметяване се прекъсва и единствено си въобразявате, че се връщате без последствия към него. Всъщност към този момент сте се разсеяли и все едно стартирате изначало. Същото се отнася и в случай че слушате музика, до момента в който учите; в случай че гледате телевизия, до момента в който учите (дори тв приемникът да работи за фон); в случай че се храните, до момента в който учите. Всичко това отвлича вниманието на мозъка от главната цел и тя остава неосъществена.

Още през 60-те години на предишния век в институт във Ветел, Майн, е развита така наречен пирамида на учене . Според нея човек запомня:

- 5% от това, което научава по време на лекция / преподаден в час урок

- 10% от това, което научава, до момента в който чете книги, вестници и така нататък

- 20% от това, което научава от аудио-визуални произведения (видеа, приложения и т.н.)

- 30% от това, което научава, до момента в който следи проява

- 50% от това, което научава, до момента в който взе участие в полемики с други хора

- 75% от това, което научава, до момента в който ползва на процедура това, което е научил

- 90% от това, което научава, когато го употребява незабавно или учи някой различен

При първите четири метода може да се приказва за така наречен пасивно учене. При случаите, когато запомняме над 50% от това, което научаваме, има детайл на интензивно деяние и взаимоотношение с други хора. Затова е значимо да повторите новия материал незабавно откакто е преподаден (това значи в границите на същия ден, даже единствено да бъде прочетен), а по-късно да го надграждате и съхраните в дълготрайната си памет, като го прилагате на процедура, говорите на глас или го обсъждате с различен човек.

Затова би трябвало да знаем, че непознат език да вземем за пример най-лесно се учи не онлайн или посредством слушане на лекции, а най-много до момента в който се практикува с хора, които го приказват.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР