Дадохте много интервюта, защото имаше много информационни поводи около Вас

...
Дадохте много интервюта, защото имаше много информационни поводи около Вас
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Нинова хаби енергията на БСП

Дадохте доста изявленията, тъй като имаше доста осведомителни мотиви към Вас и изборите на ръководители в Екологичен потенциал, Европейска комисия и Европейски Съюз. Какво затаихте или не успяхте да кажете?

Хората не би трябвало да се поддават на тези тълкования: „ А, тук 3 пъти Съветът се събира - грозни пазарлъци... ”. Да, във всички политически договаряния има детайл на пазарлък от позиция на политически салда. Но в действителност балансите бяха доста повече, трябваше да се подсигуряват положителни и работещи взаимоотношения сред обособените политически фамилии в Европа, сред районите в Европа и дори салдото мъже - дами!

Тези салда не трябваше ли да бъдат контрактувани авансово?

Ние в ПЕС имахме доста ясна позиция, освен това гласувана с резолюции на конгреса. В ПЕС приехме ръководителят да бъде точно от този кръг хора, които са взели участие директно в конкуренцията, за които европейските жители са чули какви са им позициите, какви са им вижданията за Европа. Но също по този начин те упорстват това да бъде човек, който може да събере най-вече болшинство в Екологичен потенциал.

Семейството ни сподели доста огромно единодушие и имаше доста добра съгласуваност. Но за жалост се случи нещо друго, което е неприятен знак за европейските жители. Изведнъж Европейският съвет им споделя - в последна сметка това няма значение, ние, Съветът, ще си решим както ние си знаем, зад закрити порти. Това за мен най-вече налива вода в мелницата на евроскептиците.

Ако беше даден късмет на Народното събрание да избира сред Тимерманс и Вебер, претендентите на ПЕС и на ЕНП, аз съм сигурен, че Тимерманс щеше да получи по-голяма поддръжка.

Затова в този момент се оказахме в нелепата обстановка всички в европейските институции да си повтарят името на претендента, тъй като първо не я познават, госпожа Урсула фон дер Лайен. Второ, никой не знае какви са нейните визии за Европа в този сериозен миг.

Аз си мисля, че най-малко някои ръководители на страни не желаеха да има мощен президент на Европейска комисия. Искаха да бъде по-слаб, с незадоволително познаване на работата, с цел да зависи най-много от Берлин и от Париж!

Вие станахте обект на упреците на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която написа яростно писмо по какъв начин по този начин Вие сте споделил, че Борисов е политик от различен държавнически сан, а пък той бил желал да Ви поддържа.

Изненадан съм, наподобява ми дребнаво, защото в същото това свое присъединяване, на което се основава позицията, огласена като позиция на ИБ, той споделя, че България е най-бедната страна, и подлага на критика политиката на Борисов. Критикувам Борисов и е малко смешно да се внушава, че аз съм колаборационист с Борисов, тъй като всички знаят в България кой е водил най-вече политически борби с Борисов! Това обаче не значи, че не може да има един добър звук посред ни.

Получих писмо от Корнелия Нинова по въпроса за гласуването на партийните дотации и напълно поддържам позицията на Българска социалистическа партия. Това решение е нездравословно за българската народна власт, нездравословно за политическата система, отваря път бизнесът да си напазарува партии и да прокарва ползи доста брутално и непосредствено. И с изключение на всичко останало в навечерието на локалните избори това слага опозицията на колене, тъй като Българска социалистическа партия остава без пари, би трябвало да връща 4,5-5 милиона в бюджета и би трябвало да прави избори. Това наподобява като опит да се завоюват служебно изборите.

В какво сте близки с Борисов като държавници и политици? И в какво сте непримирими?

Близки сме по всички въпроси, които касаят българския народен интерес. И той го е доказвал неведнъж на европейско равнище. Такива са участието ни в Шенген, участието ни в еврозоната, въобще присъединяване ни като пълновръстен, интегриран член в ядрото на Европейски Съюз, а не в периферията.

Близки позиции имаме и по пакета „ Мобилност II ”, касаеш българския превоз. И по всички неща, които съм посочил в предишния Екологичен потенциал, че сме работили добре с сътрудниците и от Вътрешна македонска революционна организация, и от Движение за права и свободи, и от ГЕРБ, когато опре до българския народен интерес. И по въпроса за Западните Балкани и тяхната интеграция в Европейски Съюз, това също е от български народен интерес. По отношение на отбрана на българите в чужбина. Мога да изброявам още доста неща. Това обаче не трансформира нашите разлики за това по какъв начин се ръководи през днешния ден България, тъй като от ден на ден е една наклонност цялата власт, политическа - което е обикновено, когато си спечелил избори - само че и икономическа, социална да се концентрира в ръцете на една политическа мощ. Това е наклонност, която не е здравословна.

Борисов предложи на Корнелия Нинова да стане ръководител на Народното събрание и доста хора възприеха това като подадена ръка!

Реалностите са такива, че ГЕРБ - малко по малко - се трансформира в партия-държава.

Те ще излязат отговорни, че печелят изборите ли?

Печеленето на изборите е доста характерно, наред с публичната поддръжка има и различен механизъм. ГЕРБ са доста добре смазана машина, която съчетава власт и изборни резултати, и това е обвързвано с партийни назначения в държавната администрация.

Самият аз като министър-председател не съм правил никакви промени в администрацията на Министерски съвет, тъй като би трябвало да има държавна администрация, която, в случай че си прави добре работата, не би трябвало да бъде сменяна.

Друго огромно разграничение сред моето ръководство и това на ГЕРБ е, че настоящето държавно управление на Борисов не прави никакви промени, а просто се пробва да смъква напрежението, като раздава пари на парче.

Какво ще се случи, в случай че на локалните избори Българска социалистическа партия още веднъж не завоюва нищо значимо?

Смятам, че Българска социалистическа партия има действителни шансове доста да усили своето въздействие, включително и в огромни градове. Дали това ще се случи - не е предрешено, само че има такава опция. Защото през 2015 година ГЕРБ „ са блъснали тавана ”, нагледно казано - всички регионални градове, без там, където Движение за права и свободи господства, очевидно, като Кърджали и всеобщо в общините.

В София ще спечелите ли? Има действителен късмет това да се случи, в случай че се играе мъдро. Но кой би трябвало да бъде лицето на Българска социалистическа партия?

Това е решение на Софийската градска организация. Националният съвет има право да се намеси като предписание, само че не го е правил. Загубихме доста време. Като предписание на Бузлуджа, която е след 2 седмици, сме вадили огромна част от нашите претенденти на сцената, те са били решени. А в този момент, ние загубихме време обективно - освен поради европейските избори, само че и поради всичко това, което се случи след тях. Ненужен конгрес, който беше призован не тъй като така наречената съпротива в партията го желае, а тъй като беше провокиран от ръководителя на Националния съвет Корнелия Нинова - със своята оставка, която се оказа, както аз подозирах, че въобще не е оставка. И, в действителност, се изхаби сила за нищото. Вместо да се занимаваме с нужните значими въпроси и което се видя - включително и в последните дейности за наказването на Жаблянов, ваденето му от Изпълнителното бюро, към Антов Кутев. Никаква поука не е извлечена! А по-скоро се кара - ето в този момент отново ще покажем мощ, проява на власт. Добре, ти можеш да го постигнеш вътрешно, само че на открито хората би трябвало да ги убедиш!

Какво ще се случи на 27 октомври на изборите?

Това зависи от резултатите. А до тогава, би трябвало да се извърви доста път. Първото нещо, което съгласно мен би трябвало незабавно да се направи, е да се покаже по какъв начин в тази финансова рецесия - тъй като ние изпадаме след решението на Народното събрание, новия закон за финансирането - в действителна ужасна рецесия. Доколкото слушам, 86 индивида от щата на Националния съвет е планувано да бъдат съкратени. А една партия, изключително всеобща партия като Българска социалистическа партия, действа и като машина, това са действителни хора! Второ, би трябвало да се форсира оптимално процесът на издигане на кандидатури. И трето, да се мине към действителна акция към този момент.

Все отново какво е бъдещето на Българска социалистическа партия и къде Вие ще бъдете деен?

Бъдещето на Българска социалистическа партия е бъдещето на една социалистическа партия, която е част от европейското семейство, която работи за богатството на България и за това да бъде по-справедливо нашето общество.

Как ще е част от европейското семейство, като тя се опълчва на доста неща, които ПЕС, която Вие оглавявате, Българска социалистическа партия споделя " не "?

<197> Няма по какъв начин да не бъде част от европейското семейство, първо, тъй като тя е. Второ, аз постоянно съм казвал и Вие знаете доста добре, тъй че за какво ме питате, не знам? Въпросът е различен - измежду всички партии има някакви разлики и нюанси, въпросът е дали искаш едно разграничение да превърнеш в голям проблем, както виждам, че има наклонност от част от управлението на Българска социалистическа партия, или казваш - да, по това се разграничаваме, само че това, което ни сплотява, е доста повече!

Корнелия Нинова прави ли го това - трансформира разликите в голям проблем?

Виждам тази наклонност и тя е голям проблем за Българска социалистическа партия. Казвал съм го обществено, казвал съм също по този начин, че който копае окопи сред Българска социалистическа партия и европейските социалисти, си стреля в крайници!

Носи ли „ маршалски скиптър ” Корнелия Нинова в раницата си?

Всеки водач на партия, изключително огромна, евентуално носи подобен скиптър. Засега резултатите не са такива.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР