Да си заклещен в капан на 22-футов подводен апарат, на

...
Да си заклещен в капан на 22-футов подводен апарат, на
Коментари Харесай

В подводен капан без кислород: Може ли хората в Титан още да са живи

Да си заклещен в капан на 22-футов подводен уред, на хиляди метри под водата и с привършен О2 е ужасяваща вероятност.

Тя обаче наподобява все по-реалистична за екипажа на подводницата " Титан ", написа BBC.

Точното местоположение и положението на петимата членове на екипажа остават незнайни. Смята се, че в случай че плавателният съд към момента е недокоснат, в него може да е останало минимално количество О2.

Графикът на запасите обаче няма по какъв начин да бъде изрично закрепен. Д-р Кен Ледез, специалист по хипербарна медицина в университета " Мемориал " в Сейнт Джон, Нюфаундленд, съобщи пред BBC News, че според от изискванията някои от хората на борда може да оцелеят по-дълго от предстоящото.

" Зависи от това какъв брой им е студено и какъв брой дейно съхраняват кислорода ", споделя той, като прибавя, че треперенето изразходва доста О2.

По думите му, изчерпването е еволюционен развой. " Това не е като да изключиш лампата, а като да изкачиш планина - с понижаването на температурата и спадането на метаболизма зависи какъв брой бързо ще се изкачиш на тази планина ".

Макар да признава, че не знаем каква е обстановката навътре в подводницата, доктор Ледез съобщи, че изискванията могат да бъдат разнообразни при обособените хора.

Контраадмирал Джон Маугър от бреговата защита на Съединени американски щати съобщи, че има редица незнайни в задачата по търсене и избавяне. " Не знаем каква е степента на ползване на О2 за всеки в подводницата ", съобщи той пред BBC.

Според доктор Ледез, изчерпването на кислорода не е единствената заплаха, пред която са изправени намиращите се на борда. Плавателният съд може да е изгубил електрическо зареждане, което евентуално играе роля в контрола на количеството О2 и въглероден диоксид в плавателния съд.

С намаляването на равнището на кислорода, делът на въглеродния двуокис, издишван от екипажа, се усилва, което може да има съдбовни последствия. " Когато равнището на въглеродния диоксид се увеличи, той става седативен и води до заспиване. ", изяснява специалистът.

Бившият капитан на подводница от Кралските военноморски сили Райън Рамзи е гледал видеоклипове онлайн за вътрешността на " Титан " и не е видял система за премахване на въглеродния диоксид. " За мен това е най-големият проблем от всички тях ", твърди той.

В същото време, екипажът е изложен на риск от хипотермия, при която тялото изстива прекомерно.

Според капитан Рамзи, в случай че подводницата се намира на морското дъно, температурата на водата ще бъде към 0 градуса. Ако е изгубила и електричество, тя няма да генерира никаква сила и затова не може да генерира топлота.

Хипотермията обаче " може да бъде техен другар ", твърди доктор Ледез. " Има възможност, в случай че се охладят задоволително и изгубят схващане, да оцелеят - спасителите знаят това ", сподели той, като прибавя, че тялото автоматизирано ще се опита да се приспособява, с цел да оцелее.

От друга страна хипотермията, неналичието на О2 и натрупването на въглероден диоксид в подводницата значат, че способността на екипажа да откри контакт с задачата за търсене и избавяне, да вземем за пример посредством удряне по корпуса на равни шпации от време, с цел да се опита да притегли внимание, ще намалее. " Ако са в безсъзнание, няма по какъв начин да си оказват помощ ", споделя доктор Ледез.

Въпреки че бреговата защита предизвестява, че евентуално е останал малко О2, екипажът може да успее да резервира запасите си - най-малко за известно време, оптимисти са някои специалисти.

Според Рамзи, забавянето на дишането би могло да помогне, само че признава, че това е мъчно поради напрежението, на който са подложени членовете на екипажа.

Що се отнася до храната и водата, бреговата защита съобщи, че екипажът е имал " лимитирани дажби " на борда, само че не може да каже какъв брой.

Въпреки всички тези провокации доктор Ледез приканва да не се анулира прекомерно рано интервенцията по търсене и избавяне, като споделя, че хората може да са в положение да оцелеят даже когато равнището на О2 е доста ниско.

Контраадмирал Маугър съобщи, че в изключително комплицирани случаи " в действителност би трябвало да се регистрира и желанието на хората да оцелеят ". " И по този начин, ние продължаваме да търсим и да организираме избавителните действия ", разяснява той в Today по NBC.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР