Да живееш със семейството си в затворено пространство за дълго

...
Да живееш със семейството си в затворено пространство за дълго
Коментари Харесай

Как може пандемията с коронавирус да сближи семейството?

Да живееш със фамилията си в затворено пространство за дълго време и постоянно да те „ обстрелват “ с информация за пандемията, може да докара до тревога, терзание и суматоха. Може също по този начин да се стигне до меланхолия и боязън, както и до физически положения като стягане в гърдите и бодърствуване. Всичко това са естествени реакции при стресови условия.

За родителите множеството прекарано време дружно усилва опцията на родителите да поддържат връзка с детето си. За да преминат през епидемията от COVID-19, членовете на фамилията би трябвало да бъдат главният източник на поддръжка, тъй че всички от фамилията да се усещат в сигурност, да са положителни и да запазят психологичното си здраве. Както гласи една китайска сентенция: „ Нещастието може да е прикрита благословия “. Ако следват идващите 5 съвета, фамилиите може да трансфорат епидемията от COVID-19 във опция да се сближат и да изградят прочувствена резистентност измежду всички свои членове.

Установете дневен режим

Всеки ден организирайте една или повече действия, които изискват присъединяване на всички членове на фамилията. (Уверете се също, че всеки разполага и с време за самостоятелни дейности).

Поддържането на хармонична фамилна атмосфера е от особена значимост за това членовете на фамилията да се усещат прочувствено сигурни. Дългите интервали на стрес неизбежно ще накарат хората да се усещат смутени, тревожни и могат даже да доведат до по-сериозни прочувствени проблеми. Важно е членовете на фамилията да се поддържат едни други. Постоянната връзка сред членовете на фамилията е един от методите за понижаване на напрежението по време на пандемията.

Съобразете метода си в общуването с възрастта на детето

Има разнообразни способи да помогнете на децата на друга възраст да схванат епидемията. Повечето деца към този момент са чували за случаите на COVID-19 и ще разчитат на родителите си, с цел да схванат обстановката по-добре. Тъй като техният естествен темп на живот е бил нарушен или изменен от пандемията, те имат потребност да работят със фамилиите си, с цел да намерят ефикасни решения. Родителите могат да оказват помощ на дребните деца да схванат обстановката, като играят игри дружно – посредством описване на истории, ролеви игри или по други артистични способи. Например родителите могат да нарисуват дружно с децата си вирус или да им прочетат илюстрирана история на някой, който се бори с вируса. Родителите могат също да играят ролеви игри с детето си, с цел да му оказват помощ да разбере по какъв начин оставането вкъщи може да е мощно оръжие за справяне с вируса.

Родителите би трябвало намерено да разискват подобаваща информация с по-големите деца. Не отговаряйте с думи като: „ Това е работа на възрастните, която ти не би схванал “. Опитайте да отговорите на въпросите на детето и да бъдете откровени за действителната обстановка и вероятните решения.

Играйте с детето си

Важно е родителите да оказват помощ на децата да изградят оптимистично отношение и убеденост за превъзмогване на актуалните провокации и компликациите, пред които може да се изправят в бъдеще – това може да бъде реализирано посредством игри. Игрите сред родители и деца могат да са ефикасен метод за укрепване на връзката посред им, да понижат напрежението и да изградят резистентност у децата. Родителите не трябва да оставят децата да играят сами, а интензивно да вземат участие в тези действия. Например родителите може да вършат физически извършения дружно с децата, да описват истории или да вземат участие във викторини, с цел да понижат напрежението и тревогата у децата.

Игрите могат също да подобрят качествата на детето да управлява страстите си. Родителите могат да оказват помощ на децата да разпознават възприятията си, като им оказват помощ да изразят себе си посредством изобразяване, видоизменение с костюми, изкуство или занаяти.

Ако сте татко, прекарвайте повече време с детето си

Бащите играят основна роля в развъждането на децата и би трябвало да са мощно ангажирани по време на пандемията. Изследвания демонстрират, че децата, чиито татковци са по-ангажирани като родители, показват по-добра обществена акомодация и психологично здраве.

По време на този интервал домакинските отговорности, като приготвянето на храна, чистенето и дезинфекцирането, ще са по-тежки, в сравнение с в естествен работен ден. Бащите би трябвало да поемат самодейността да правят избрана домакинска работа всеки ден и да не не помнят да си играят с децата. Децата ще се радват на радостната фамилна атмосфера и ще се усещат овластени, като се сближават с останалите и си оказват помощ едни на други.

Оценявайте присъединяване на децата

В тези времена на провокации родителите би трябвало да обръщат повече внимание на детето си. Окуражете го, като създавате благоприятни условия да взе участие в домакинските отговорности, доколкото може, и го включете в фамилните полемики и вземането на решения. Децата могат да обсъдят с членовете на фамилията дневния режим и разпоредбите в къщата, да възнамеряват личните си действия и да ръководят времето си, прекарано вкъщи. По този метод те ще се снабдят с възприятие за надзор, което ще им помогне да преодолеят възприятието за неустановеност. Това е и опция за тях да се научат да ръководят времето си и да подобрят уменията си за обмисляне.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР