Да им махнете главите не работи: хлебарките могат да живеят

...
Да им махнете главите не работи: хлебарките могат да живеят
Коментари Харесай

Защо биткойнът е нараснал с почти 150% тази година

Да им махнете главите не работи: хлебарките могат да живеят без тях цяла седмица. Ударите също не са гаранция: гъвкавите им екзоскелети могат да се огънат, с цел да поемат до 900 пъти телесното им тегло. Да ги пуснете в тоалетната също не е решение: някои могат да задържат дъха си за повече от половин час. За множеството хора хлебарките са нежелателен пакостник. Тяхното наличие утежнява и обстоятелството, че са неунищожими.

Именно с нежелателен пакостник финансисти и регулатори биха оприличили крипто промишлеността. Престъпниците употребяват крипто за пране на пари. Терористите ги употребяват, с цел да правят заплащания. Хакери желаят откупи в биткойни. Много крипто монети са основани просто, с цел да могат основателите им да откраднат парите.

Индустрията също наподобява неунищожима. Цените на криптовалутите бяха смазани от по-високите лихвени проценти през 2022 година Главата на промишлеността към този момент е няма: Чанпън Джао и Сам Банкман-Фрийд, създателите на двете най-големи централизирани крипто тържища в света чакат присъди за финансови закононарушения (нарушаване на закони за пране на пари и измама). Регулаторите се ускоряват. Въпреки това криптото освен оцеля, само че още веднъж се повишава: биткойнът се изкачи до двугодишен връх от съвсем 45 хиляди $ на 11 декември по отношение на едвам 17 хиляди при започване на годината.

Какво става? От една страна, неунищожимостта е вградена в технологията. Биткойн, етер и други монети не са компании - те не могат да банкрутират или да бъдат закрити от някого. Те употребяват блокчейни, които поддържат база данни с транзакции. Техните описи се ревизират от децентрализирана мрежа от компютри, които са подтиквани да продължат да ги поддържат с обещанието за нови токени. Само в случай че цената на токените падне до нула, цялата архитектура може да се срине. Продължава да има доста аргументи да имаме вяра, че някои крипто токени костват повече от нищо.
Реклама
Първата е, че притежаването на крипто е залог за бъдеще, в което потреблението на технологията е необятно публикувано. Хората в деспотични страни към този момент употребяват биткойн и постоянни монети (токени, обвързани с твърда валута, като долара), за предпазване на спестявания и даже от време на време, с цел да правят заплащания. Художници, музеи и колекционери към момента основават или събират незаменими токени (NFTs). Така вършат и тези, които желаят да продават изображения и като рекламна акция. Доналд Тръмп продава фотографията си за 99 $ на парче. Той възнамерява да разреже костюма, в който е бил задържан, да го трансформира в колекционерски карти и да ги даде на хората, които имат най-малко 47 негови NFT-та.

През взрива, криптоиндустрията набра доста пари и нае доста умни разработчици. Тези, които останаха, не престават да работят по нови приложения като обществени медии или крипто игри с опция за облага за крайния консуматор. Може би те в никакъв случай няма да бъдат необятно възприети. Но даже и дребният късмет да бъдат коства нещо.

Втората причина е, че с всеки идващ цикъл на взрив и спад става все по-ясно, че криптото не е балон като манията по лалетата през 1630-те години или лудостта по Beanie Babies през 1990-те. Въпреки че биткойнът е волатилен актив, историята на цените му наподобява повече на планинска верига, в сравнение с един връх, която наподобява тясно обвързвана с софтуерните акции. И въпреки всичко той е единствено умерено обвързван с по-широкия пазар. Актив, който се движи нагоре и надолу, а не паралелно с други, които хората може да имат в портфолио си и да бъде потребен за диверсификация.

Това, че биткойнът се е утвърдил като сериозен актив, наподобява е източникът на последния скок. През август американски съд постанови, че Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC), главният регулатор на американските пазари, е била " случайна и капризна ", когато е отхвърлила усилието на капиталовия медиатор Grayscale да преобразува концерн от 17 милиарда $, вложен напълно в биткойн, в борсово търгуван фонд (ETF). Това би улеснило вложението в биткойн за елементарния състезател.
Реклама
През октомври съдът удостовери решението си - на процедура подреди на секцията да отстъпи. Най-големите мениджъри на фондове, в това число BlackRock и Fidelity, също са кандидатствали за пускане на ETF-и. Като се има поради възвръщаемостта, предлагана от биткойн в предишното, и корелациите му с други активи, резултатът може да бъде прилив на пари в биткойн, защото даже рационалните вложители обмислят да вложат дребни елементи от своите пенсионни фондове или портфейли в крипто за диверсификация.

Мнозина изпитват инстинктивно омерзение, когато видят хлебарка. Но макар минусите си, тези буболечки имат приложение - те трансформират разлагащата се материя в хранителни субстанции и ядат други вредители, като комари. Крипто също има своите приложения, като диверсификация на портфейла и предпазване на стойност. И както беше показано, съвсем невероятно е да бъде убито.
Свързани публикации Биткойн преодоля 41 хиляди $ с нов връх за 2023 и 144% рентабилност за годината 4 декември 2023, 08:21 На хоризонта се задава и ETF в етер, а цената му към този момент е твърдо над 2000 $ 20 ноември 2023, 14:35 Големите очаквания: Защо всички чакат спот ETF върху биткойн 27 октомври 2023, 07:45 Криптоинструменти за рентабилност 17 февруари 2023, 09:45

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР