COVID увеличи броя на пациентите със съсиреци в кръвтаКасата не

...
COVID увеличи броя на пациентите със съсиреци в кръвтаКасата не
Коментари Харесай

НЗОК обрича болни с тромбоза

COVID усили броя на пациентите със съсиреци в кръвта
Касата не заплаща нова процедура с „ Аспирекс”, която пази от кръвоизливи

Интервенцията с „ Аспирекс” е безкръвната

НЗОК обрича заболели с тромбоза и тромбоемболии като не заплаща модерна процедура, която защищава пациентите от кръвоизливи и избавя животи. Броят на пациентите с тромбози се усилва в резултат на Коронавирус, разяснява пред „ Труд” проф. Иво Петров, който е шеф на Клиника по кардиология и ангиология в Сърдечно-съдов център.

Чрез модерната технология се отстранява плака от друг темперамент - холестерол, тромб, калцифициране или фибрин съдържаща. Плаките нормално се натрупват по вътрешните стени на съдовете и са главната причина за сърдечно-съдови произшествия, в това число инсулти, инфаркти и белодробен тромбемболизъм. Чрез интервенцията, която е безкръвна се отстраняват натрупванията. Процесът нагледно може да се оприличи на деяние с бормашина с аспирация, която изсмуква плаката. Използва се специфична инсталация, която ротационно лишава плаката и я извежда отвън тялото на пациента чрез специфичен ротационно-аспирационен катетър към който се задават оборотите и аспирацията от специфична инсталация.

С модерната инсталация разполагат няколко лечебни заведения, само че за жалост приложението є е прекомерно лимитирано, разяснява проф. Иво Петров. Причината е, че процедурата не се заплаща от здравната каса. Пациентите заплащат съгласно употребяваните консумативи. Технологията е щадяща и доста по-малко рискова от позиция на редовно кървене. При тромбоза се употребява инсталация „ Аспирекс”.

„ За страдание зачестяват случаите на хора с тромбози и тромбоемболии. И сега имаме няколко такива пациенти”, разяснява проф. Петров. Той изясни, че обичайно казусът се взема решение посредством медикамент - тромболитик, който разтваря тромба, което постоянно е невероятно и крие риск от кървене. Ако той е корав и е срастнал със стената на вените или на артерията, тогава би трябвало да се направи механична намеса.
Проф. Петров описа, че посредством новата технология са избавили преди дни живота на пациент с солидна тромбоемболия след Коронавирус.

Преди това модерната технология е приложена за първи път при 72-годишна пациентка с изцяло тромбозирали от дълго време вградени стентове в бедрената артерия. Жената е имала направени общо 9 интервенции за 5 години, с голям брой рискови фактори. С помощта на новата технология инвазивните кардио-ангиолози съумяват да обработят целия сегмент на засегнатата артерия и да отстранен плаката с съвършен заключителен резултат. След процедурата пациентката е в устойчиво положение без нужда от дълъг болничен престой поради безкръвната намеса.

„ При наново струпване на плака на към този момент третиран съд изисква да се употребяват нови технологии, които да лишават плаката. Рискът от сърдечно-съдов случай при тези пациенти е доста огромен. Тази система усъвършенства освен незабавните, само че и дълготрайните резултати на лекуване. И тъкмо това ни е вярата.”, съобщи проф. Петров.

Статистика
България влезе в топ 10 по смъртност от COVID-19 в света
България влезе в топ 10 в света по смъртни случаи от ковид на милион население. До края на предходната седмица страната ни беше на 11-о място, само че към този момент е на 10-о. Това сочат данните на Worldometers, където по този индикатор има статистика за 203 страни и територии.

У нас от вируса са умряли приблизително 1,739 души на 1 милион души. Пред България по смъртност в света се подреждат Гибралтар, Сан Марино, Чехия, Белгия, Словения, Черна гора, Унгария, Англия и Босна и Херцеговина, а след нас - Италия, Съединени американски щати и районен съд Македония.

Констатация
Ангел Кунчев: Структурата на популацията ни е неподходяща


Някои лечебни заведения са извънредно натоварени. При 8660 настанени в лечебни заведения и 690 в интензивни отделения, натоварването в лечебните заведения е доста огромно. В някои региони на страната те са съвсем на лимита на опциите си. Има места с натоварване над 90 - 95%. Никой няма да оставим на улицата, само че стартират да се затрудняват лечебните заведения и по тази причина би трябвало да затегнем ограниченията. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Попитан за какво смъртността в България от Коронавирус е толкоз висока той отговори: За смъртността вършим доста сериозен разбор. Защото би трябвало да има някакви аргументи България да се отличава. Откриваме, че при доста тежки хронични болести, да, Коронавирус ги е обострил, само че на процедура човек с доста тежка патология е и доста рисков със или без Коронавирус. Установяваме, че в някои от страните, когато е ясна повода - инсулт, инфаркт или затруднение друго, не непосредствено на Коронавирус, те не го пишат като Коронавирус. Но въпросът е различен - структурата на нашето население е неподходяща от тази позиция. Ние сме страната с максимален брой възрастни хора, необятно разпространяване имат доста хронични болести.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР