COVID-19 е само един пример за нарастващата тенденция на болестите.

...
COVID-19 е само един пример за нарастващата тенденция на болестите.
Коментари Харесай

ООН с ново предложение как да се спасим от следваща пандемия като COVID-19

COVID-19 е единствено един образец за възходящата наклонност на заболяванията. Ебола, Близкоизточният дихателен синдром, (MERS), западнонилската тресчица и Рифт-Вали тресчица – всички те са породени от вируси, които са се трансферирали от животни на хора.
Програмата за околна среда на Организация на обединените нации (UNEP) предлага метода One Health като най-благоприятен метод за попречване и реакция при бъдещи пандемии. Доклад на организацията прави оценка на наклонността на зоонозните болести и предлага способи за справяне с тази обстановка, написа БГНЕС.
Експертите предизвестяват, че пандемията COVID-19 ще продължи да лишава човешки животи и да нанася стопански вреди. Ще пораждат нови огнища на болест, в случай че държавните управления не подхващат дейни ограничения за попречване на прекосяването на зоонозни заболявания измежду човешката популация.
Докладът " Превенция на идната пандемия: Зоонозни заболявания и по какъв начин да се прекъсне веригата на предаване ", разпознава седем трендове, водещи до увеличение на появяването на зоонотични болести, в това число нараснало търсене на скотски протеин, интензивно и неустойчиво земеделие, увеличена употреба на дивата природа и рецесия с климата.
В документа се показва, че Африка, която е претърпяла и реагирала на редица зоонотични епидемии, може да бъде източник на значими решения за потушаване на бъдещи огнища .
Науката е безапелационна, че в случай че продължаваме да експлоатираме дивата природа и да унищожаваме нашите екосистеми, тогава можем да чакаме през идващите години непрекъснат поток от тези болести да минават от животни към хора, твърди изпълнителният шеф на UNEP Ингер Андерсен.
Пандемиите са пагубни за нашия живот, за нашите стопански системи и както видяхме през последните месеци, най-бедните и най-уязвимите страдат най-вече. За да предотвратим бъдещи епидемии, би трябвало да станем доста по-съзнателни по отношение на опазването на нашата природата, приканва Организация на обединените нации.
Всяка година към 2 000 000 души, най-вече в страни с невисок и междинен приход, умират от подценявани зоонотични болести. Само през последните две десетилетия зоонозните болести са предизвикали стопански загуби от над 100 милиарда $, без да се включват разноските за пандемията от COVID-19, които се чака през идващите няколко години да доближат 9 трилиона $.
Зоонотичните заболявания се усилват на всички места по Земята, а африканските страни, някои от които се оправят сполучливо със смъртоносни зоонозни огнища, имат капацитета да употребяват този опит за справяне с бъдещи огнища посредством подходи, включващи здравето на хората, животните и околната среда. Африка е континентът с най-бързо увеличаващото се население в света, което води до по-чести срещи сред домашните животни и дивата природа, а това, от своя страна, до нараснал риск от зоонозни болести.
Авторите на отчета дефинират метода " One Health ", сплотяващ специалистите в региона на опазването на здравето, ветеринарната медицина и околната среда, като най-благоприятен способ за попречване, както и за реакция при огнища и пандемии от зооноза.
Докладът показва 10 на практика стъпки, които държавните управления биха могли да подхващат, с цел да предотвратят бъдещи зоонозни огнища. Сред тях са вложение в интердисциплинарни подходи, в това число One Health, разширение на научните проучвания на зоонозните заболявания; повишение на осведомеността за зоонозните болести, стимулиране на практиките за стабилно ръководство на земите, биосигурност, стабилно ръководство на ландшафта и морските територии, потребление на оперативно равнище на метода One Health в планирането, използването и мониторинга на потреблението на земята и устойчивото развиване.
Още: " Огромен скок на болните от ковид като безспорна стойност, само че процентно има леко намаляване "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР