© Юлия Лазарова Компанията собственик на частната болница Св. София

...
© Юлия Лазарова Компанията собственик на частната болница Св. София
Коментари Харесай

Нова частна болница ще има в Габрово

© Юлия Лазарова Компанията притежател на частната болница " Св. София " в София съумя да преодолее мораториума от две години за градеж на нови клиники и ще отвори нова частната болница в Габрово - " Свети Иван Рилски Габрово ". Собствениците са фамилията лекари Христо и Валентина Мазнейкови и през днешния ден планът получи утвърждението на държавното управление.

Клиниката в Габрово ще разполага със 107 кревати и отделения по вътрешни заболявания, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и заболявания на обмяната, нервни заболявания, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика, излиза наяве от решението на Министерския съвет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се случва мораториумът

Управляващите вкараха мораториум върху градежа на нови лечебни заведения и отделения в края на 2017 година През предходната година стартира прецизиране на текста кой да позволява новите лечебни заведения, защото здравното министерство изрично искаше да се откаже от това обвързване. Първоначалното предложение беше нова болница да позволява единствено Народното Събрание, а Министерският съвет да позволява разкриването на нови отделения в съществуващите лечебни заведения. След дълги полемики депутатите оповестиха, че няма да се занимават с оперативна активност, присъща на изпълнителната власт. Така се стигна до това държавното управление да позволява групово разкриването на нова болница, а здравното министерство - нови отделения.

Болницата в Габрово е първата, за която държавното управление гласоподава. Тя се разкрива, тъй като изпълнителната организация " Медицински контрол " е оценила по данните в Националната здравна карта, че в Габровско има дефицит на лекуване в специалностите гастроентерология, ендокринология, неврология и вътрешни заболявания, както и в кардиологията и рехабилитацията.

Здравната каса пък е допълнила, че не би дала повече пари за работа на съществуващите лечебни заведения в региона.
По силата на мораториума нови лечебни заведения могат да се основат единствено там, където има дефицит на избрани типове лекуване. Здравната каса пък постанова на лечебните заведения, с които подписва контракт предел за активност на база на предходната година. Много клиники в провинцията, обаче, не съумяват да привлекат задоволително пациенти и не могат да изпълнят лимита си, а главно здравна помощ се оказва в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе и други огромни центрове, в които има и медицински университети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР