© Цветелина Белутова Производителите на зеленчуци ще получат повече субсидии.

...
© Цветелина Белутова Производителите на зеленчуци ще получат повече субсидии.
Коментари Харесай

Още субсидии за производители на зеленчуци през разместване на еврофондове

© Цветелина Белутова Производителите на зеленчуци ще получат повече дотации. Парите ще са от неусвоени еврофондове, сумата е незнайна, а размерът на гранта към земеделеца ще зависи от продадената продукция съгласно фактурите. А страната евентуално ще получи позволение от Брюксел да заплаща дотации от българския бюджет на производителите на тютюн и животновъди и след края на тази година, въпреки интервалът на утвърждение да изтича. Годишно сумата е съвсем 140 млн. лева Двете вести заяви земеделският министър Десислава Танева в четвъртък на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и агронома Красимир Кумчев, който преди дни показа своя идея за поддръжка на бранша.

Нов o Covid подкрепяне за зеленчуци

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България ще изиска да се сътвори нова мярка с неусвоени пари от програмата за развиване на селските региони, която да обезпечи спомагателна дотация за зеленчукопроизводители за създадена и продадена продукция.

На брифинга Кумчев, който е притежател на ябълкова градина и е съветник на други овощари в страната, разгласи, че поради обстоятелството, че зеленчуците са едногодишни култури и следва засаждането им в интервала сред май и средата на юни, е допустимо посредством в допълнение подкрепяне да се подтиква в границите на календарната година " като стратегия най-малко да не се допусне спад, а като стратегия максимум- да получим растеж " в този бранш. Идеята е подпомагането да не се дава по отношение на размера на обработваната повърхност или създаденото количество, каквото е субсидирането до момента, а на база получен приход от продадена продукция, което би подтикнало производителите да търсят пазар за зеленчуците си и да заявяват действителните цени на покупко-продажбите. " В практиката се употребява примерно да продават краставици на 1 лева, а във фактурата да написа 20 стотинки. При тази мярка ще липсва интерес за земеделеца да прави гимнастики или да не издава фактури, даже и за дребните, които продават стоките си на тържища и прекупвачи, тъй като в случай че не издават фактура, няма да получат и дотация ", изясни Кумчев.

Средствата за новата скица ще дойдат през нераздадени пари в програмата за развиване на селските региони, които ще бъдат преразпределени за подкрепяне като нова мярка " Covid-19 ". Преди няколко седмици Европейска комисия даде публично позволение на всички държави-членки да употребяват неусвоените пари от еврофондовете като антикризисни ограничения в този момент.

Земеделският министър Десислава Танева отхвърли да заяви каква дотация ще бъде отделена общо за зеленчуци, както и какви суми съответно може да получи един производител, тъй като предстоят диалози с Европейска комисия за смяната. На брифинга стана ясно, че новото подкрепяне е оповестено в този момент, тъй като в интервала сред май и средата на юни се приготвят разсади и се засаждат на полето и след прекосяването на този период нарастване на производството механически няма да е допустимо.

Мерки за стимулиране на бранша, който обезпечава и висока сезонна претовареност, към този момент ползват страни като Гърция и Турция. Разликата с България е, че при тях бизнесът не е толкоз раздробен и има сдружаване сред фермерите, което разрешава продажби в търговски вериги и експорт в огромни размери.

Още дотации за тютюн и животни

България е на път да получи и опция да продължава да изплаща дотации от държавния бюджет за отглеждане на животни и тютюнопроизводство, чиито край трябваше да бъде през тази година . Комисията по земеделието към европейския парламент е одобрила в четвъртък удължаването на така наречен предишна национална помощ по искане на България, което е подкрепено от още няколко страни, изплащащи такива държавни дотации за други браншове: Чехия, Румъния, Полша, Унгария и Кипър. Това ще се случва в преходния интервал до началото на новата Обща селскостопанска политика, който ще е за 1+1 години: сигурно през 2021 година, само че с опция и за 2022 година поради обстоятелството, че договарянията за новата многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за зациклили, а има и редица разногласия за самата земеделска политика на Европейски Съюз.

България заплаща дотации от бюджета на тютюнопроизводители и животновъди, работили в този бранш преди 2009 година по намаляваща канара, посредством така наречен преходна национална помощ. Целта на заплащанията за тютюн е да се подкрепи пренасочването на тези производители към различен вид произвеждане (което действително не се случва), а при животновъдите- да имат опция да стабилизират стопанствата си. Тези заплащанията трябваше да приключат още с предния програмен интервал до 2013 година, само че страната изиска и получи на няколко пъти удължение: за последно за акция `2020, чието фактическо погашение се прави е в първата половина на 2021 година Максималното подкрепяне за тютюн е 78.7 млн. лева, а за отглеждане на животни - 58.8 млн. лева през актуалната година. Това би била и сумата, която страната ще може да дава през идната година, в случай че в последна сметка бъде призната тази опция на европейско равнище. За да се случи това, е належащо финално утвърждение в пленарна зала на решението на комисията по земеделие в европарламента, както и утвърждение в границите на триалога Европейска комисия, държави-членки и парламент. Шансовете са високи, а финалното решение ще бъде взето през юни.

Така при дефинитивно приемане България ще може да субсидира тютюнопроизводителите и животновъдите с общо над 137 млн. лева и следващата година, а и евентуално през 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР