© Цветелина Белутова Още по темата Двама нови партньори в

...
© Цветелина Белутова Още по темата Двама нови партньори в
Коментари Харесай

7 тайни на перфектния логистичен склад

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Двама нови сътрудници в Cushman&Wakefield Forton
21 юни 2018
" Глориент " влага 12 млн. лева в нова постройка в логистичния парк East Ring

Очакванията са обектът край София с РЗП от 12.8 хиляди кв. м да бъде подготвен за прилагане в средата на 2019 година
28 май 2018
Потенциал на склад

Пазарът на логистични площи се раздвижи, а наемите продължиха леко да порастват
9 фев 2018 Паралелно с разрастването на бизнеса и стопанската система през последните години пораства и търсенето на логистични площи. Към днешна дата предлагането мъчно задоволява търсенето. Складовите площи на пазара са с разнообразни характерности и качество. Седем са главните параметри, които би трябвало да бъдат деликатно преценени при избора на логичистичен склад.

1. Локацията.
Всъщност това не е огромна тайна. Местоположението е най-важната характерност на недвижимите парцели. Ключово за складовете е да бъдат покрай крайния пазар на стоките. Според Владимир Гюрджиев, управител индустриални и логистични площи във Forton/ Cushman & Wakefield Alliance, с цел да е ефикасен и стопански доходоносен складът, отдалечеността му от крайната точка на доставка/дистрибуция би трябвало да е до 20 км. В същото време значим е достъпът до транспортна инфраструктура – шосейни и жп пътища, които водят до летища, жп гари и пристанища.

По тези две аргументи множеството хранилища са ситуирани в предградията на най-големите градове, наоколо до околовръстните им пътища.

Третият значителен съставен елемент е цената на земята в зоната, в която се намира складът. Това дефинира опцията на вложителите да осъществят логистичен план, който е стопански заможен, в това време допустими за пазара наемни цени.

Според Христо Кусев, шеф на " Ист Ринг ЛП " ООД, в случай че земята е по-скъпа от 30 евро, на нея няма място за склад.

Като най-подходящи зони към София, които дават отговор на множеството условия, се обрисуват тези по околовръстния път, в радиус на към 15 км от София, в районите на Равно поле, Нови хан, Елин Пелин, Столник и Кремиковци, на запад – в Божурище и Костинброд. Има доста сериозен капацитет и за вътрешноградска логистика.

Съществуват и вътрешноградски логистични центрове, които обслужват " последната миля " до клиента и са ситуирани в крайните квартали и стари- те индустриални зони. В София това са " Военна рампа ", кв. " Илиянци ", районът към летището. EastRing
е логистичен парк на 24 минути от центъра на София, малко преди Нови хан. С бърз изход до автомагистралите " Тракия " и " Хемус ", интернационалните пътища Е79 и този до Калотина, единствено на няколко километра от железопътна гара и летище София.

Общата повърхност на парка е 220 000 кв.м. с потенциал да бъдат застроени 90 000 кв. м. складови и индустриални халета. Към днешна дата действат 2 здания с обща РЗП 12 800 кв.м.
Собствен водоизточник, личен трафопост, оптичен кабел с оптималната мощ, аварийно зареждане и опция за свързване с газопреносната мрежа.

В момента се строи трета постройка – изсъхнал склад с РЗП 12 800 кв.м, подобаваща и за леко произвеждане. Складовите площи са 11 650 кв.м, офис площите – 1150.
Светла височина в складовите пространства – 10.5 м, товароносимост на пода – 5 т/кв.м.
Стоманобетонна структура. Собствена фотоволтаична апаратура. BREEM документ.
Планирани са последващи етапи на разгръщане, с които застроената повърхност последователно да доближи 90 хиляди кв.м хранилища за разнообразни потребности, в това число хладилни хранилища, индустриални халета и сухи хранилища.

Инвеститор и управител на парка е " Ист кръг ЛП ", чиито акционери са с дълготраен опит в построяването и ръководството на индустриални и търговски площи – осъществени над 300 000 кв.м – Techomarket, Praktiker, Billa, Baumax, Metro.

За контакти:
[email protected] 02/8173532
2. Достъпът.
Логично е – в случай че парцелът ще се употребява за депозиране и систематизиране на артикули, наложително е до него да стига достъп по асфалт. Задължително е да има товарен паркинг с задоволително пространство за маневриране. Плюс е, когато местоположението е елементарно откриваема и наоколо до основен път.

3. Инфраструктурата
Складовете не са значителен потребител на електрическа енергия (освен в случай че не са хладилни или автоматизирани), само че в това време електрозахранването следва да бъде непрекъсваемо и двойно обезпечено чрез паралелен електропровод и/или генератор.

Параметри като оптичен интернет, защита, надзор на достъпа по-скоро се одобряват за дадености по дифолт, в сравнение с за екстри.
За план в покрайнините на града за екстра може да се одобри достъпът до заведение за хранене (каквото ще има в EastRing).

4. Параметрите на постройката.
Има голям брой изоставени здания в тогавашните индустриални зони в покрайнините на огромните градове. Но в огромната си част те са неподдържани, морално остарели и строени за характерна промишленост. Реконструирането им в логистични здания, отговарящи на актуалните стандарти, най-често е стопански неизгодно и обвързвано с взаимни отстъпки.

По тези аргументи желани от наемателите са новите здания, строени през последните 10 години. Не е задоволително те да дават отговор на условията за енергийна успеваемост, на регулаторните условия и на тези за пожарна сигурност. Очакванията на клиентите към тях са:
За светлата височина над 10 метра;
Разпределението на площите: да е съобразено с универсалните стелажни системи;
Съотношението на товарните рампи към площта: да е най-малко 1 бр./600 кв.м.
Товароносимосттта на пода: да е над 5 т/на кв. м.
За някои артикули са значими температурният надзор, съществуването на антистатични и безпрахови, вентилация и други

Обикновено се търсят структури с най-малък брой колони на единица повърхност (голям растер), реализиране на оптимални температури в помещението, без да се постанова в допълнение HVAC съоръжение, чрез потребление на термопанели с дебелина 8-12 см, спринклерни системи и пожароизвестяване и други

5. Възможност за разгръщане.
Според наблюдаващи на пазара има наклонност фирмите да се отхвърлят от това да имат лични складови площи и вместо това да търсят професионално ръководени чартърен. Едно от преимуществата е, че наетите площи могат да се разрастват или свиват съразмерно на потребностите на бизнеса. Професионалното ръководство пък дава опция на наемателя да се концентрира върху главния бизнес.

6. Работна ръка.
Както за всяка друга промишленост, съществуването на подобаваща работна ръка е основно. Освен цената на труда индикатор, който компаниите гледат, е съотношението на търсения брой заети към записаните безработни в района на бизнеса. За обслужване на логистични и складови площи потребността от хора е релативно по-малка. За индустриални предприятия по данни на Colliers фирмите сортират обитаеми места, където за едно планувано работно място има петима регистрирани безработни. Според анализатора на Forton за производства, които ангажират доста ръчен труд, се търси и 1 към 10.

7. Фасилити мениджмънт.
Управлението (facility management) на логистичните площи нормално се ценообразува като надбавка към наемната цена. Качеството на тази услуга зависи най-вече от надеждността на фасилити мениджъра. Затова при избора на складови площи е значимо да се събере информация за неговите известност и опит. Изключително потребни могат да бъдат отзивите на други наематели.

Петър Пачев
началник на отдел " Фирмена благосъстоятелност " на " Евро 07 ". Компанията е снабдител на аварийни авточасти, масла и сервизно съоръжение. Има представителства на повече от 30 места в България и на още 10 в прилежащите страни. Близостта до София и до границите с Македония и Сърбия ясно са посочили избора.

Как избрахте логистичния си склад?

Дейността на " Евро 07 " АД е обвързвана с денонощна логистика със прецизен график, от чието съблюдаване зависи обслужването на клиентите ни в страната и чужбина, както и на нашите снабдители от разнообразни континенти.
Изискванията ни към наетите площи са в две посоки – метод на обслужване на клиенти и метод на работа в складово помещение. Клиентите ни изискват навременна доставка, това постанова да работим с външни компании, които бързо да взимат стока от склада – за задачата търсим здания с подходи за огромни камиони или за достъп на външни лица, каквито са куриерите.
Автоматизацията на складовата дейност е бъдещето и това ще стане условие към наетата повърхност, както в този момент се търсят хранилища със стелажи, по този начин ще дойде миг да се търси автоматизиран склад.

Какво търси една модерна компания от наемодателя на логистични площи?

Могат да се изброят още доста упования, като се стартира от местоположението и се стигне до чистотата в постройката, само че преди всички е доверието в наемодателя. В лицето на сътрудниците ни от EastRing намерихме достойни сътрудници, които освен дадоха отговор на критериите ни за работа, само че още по-важно – на упованията ни за съдействие. За нас бизнесът се прави от хора и зависи от тяхното взаимодействие. Ако нямате положителни взаимоотношения, и съвършената постройка ще ви се стори затвор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР