© Цветелина Белутова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши

...
© Цветелина Белутова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши
Коментари Харесай

КЗК разреши на Пощенска банка да купи Банка Пиреос България

© Цветелина Белутова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Пощенска банка да придобие Банка Пиреос България, с което е преодоляно и последното затруднение пред основаването на четвъртия по величина състезател на банковия пазар в България. Сделката за 75 млн. евро бе контрактувана още през ноември предходната година, само че изчакваше регулаторни утвърждения. Така упованията са завършването на договорката да стане факт през първата половина на тази година, с което да се пристъпи към обединение на двете институции.

Зелена светлина от регулатора

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Становището на антимонополния орган е взето след проучване на пазарните позиции, които бъдещата обединена банка би имала на пазара, както и след мнения на заинтригувани страни. В разбора на Комисия за защита на конкуренцията се показва, че след привършване на договорката и осъществяване на проекта за вливане на Пиреос в Пощенска банка, новата конструкция ще има четвърто място по величина на активите с 10% пазарен дял. При банкирането на дребно в сегмента депозити на жители и семейства, обединяването ще заема четвърто място с пазарен дял от 11.5%, при жилищните и ипотечни заеми - трето място с 17.9% пазарен дял, при потребителските заеми - пето място и 9% пазарен дял, а при корпоративните заеми - 4-то място и 11.2% пазарен дял.

В хода на производството, Комисия за защита на конкуренцията е разгледала и мнения от други институции като Българска народна банка и КФН, от Асоциацията на банките в България, както и от огромни клиенти на двете банки като " Еко България ", " Мост компютърс ", " Октопод Инвест Холдинг ". Всички те са положителни за резултатите от договорката върху бизнеса им и върху банковия пазар в страната.

Становище е постъпило от Highgate Capital Management, лондонски фонд за вложения в подценени активи, който в качеството му на незадоволен от процедурата кандидат-купувач е изпратил тъжба до Европейската комисия с мнение, че договорката би трябвало да бъде спряна, защото нарушава разпоредбите за държавна помощ. Мотивът е, че стабилизационният фонд на Гърция, който подкрепя финансово групата на Пиреос в Гърция, е имал опция да упражнява надзор върху договорката. Доводът обаче не е признат от българския регулатор.

Той утвърждава тактиката за вливане на Банка Пиреос България в Юробанк България, защото по този метод ще се сътвори по-голяма и постоянна финансова институция, която ще може по-ефективно да се конкурира на пазара, като предлага повече и по-изгодни артикули на потребителите. Освен това обединяването на дублиращи се функционалности в централата ще разреши да се реализиран обилни икономии от мащаба, по-висока ефекстивност на процесите и по-ниска стойнос на предоставяните услуги.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията бе оповестено през днешния ден и може да бъде обжалвано в 14-дневен период. По време на конкурсната процедура интерес към покупка на Банка Пиреос България прояваваха още БАКБ на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова.

Останалата подготовка

След зелената светлина от Комисия за защита на конкуренцията, договорката може да бъде финализирана в бързи периоди, защото към този момент тя има разрепена от главния регулатор - Българска народна банка. Още от началото на април централната банка е издала утвърждения и на за нов съвет на шефовете на Пиреос, който ще бъде формиран от основните хора от управлението на Пощенска банка. Изпълнителни шефове ще бъдат Петя Димитрова и Димитър Шумаров.

Вече е завършил и различен основен съставен елемент от договорката. Недвижими парцели и дялове в дъщерни сдружения, оценени на към 175 млн. лева, бяха обособени от Пиреос в ново сдружение, което ще остане под контрола на досегашната му банка-майка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР