© Николай Дойчинов Новите модели на дизелови автомобили могат да

...
© Николай Дойчинов Новите модели на дизелови автомобили могат да
Коментари Харесай

45 млн. нови дизелови автомобили в Европа замърсяват повече от допустимото

© Николай Дойчинов Новите модели на дизелови коли могат да замърсяват с фини прахови частици (ФПЧ) до 1800 пъти повече в сравнение с им разрешават европейските регулации. Това разкрива проучване, направено по поръчка на неправителствената организация Transport & Environment (T&E).

В специфична лаборатория са подложени на проби два модела на пазара- Nissan Qashqai и Opel Astra, едни от най-продаваните в Европа. Високото замърсяване се случва, защото формалните емисионни проби не включват моментите, в които филтрите на дизелови мотори се прочистват в придвижване, с цел да не се запушват. В тези моменти обаче колите изпускат доста повече замърсители като NOx и ФПЧ. Според Световната здравна организация 77% от жителите на европейските градове са изложени на равнища на тънък прахуляк надалеч над целесъобразното от нея.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По пътищата на Стария континент се движат над 45 млн. коли с тази технология, считат от T&E, като при тези коли се случва внезапното един път на към две седмици. Данните от отчета опровергават автомобилната промишленост, която твърди, че най-новите Euro 6d-temp модели дизели са " чисти ", настояват създателите на проучването.

" Teзи проби демонстрират, че новите дизели към момента не са чисти. Всъщност те изхвърлят всекидневно рисково високи равнища на частици в нашите градове и по автомагистралите. Автопроизводителите минават елементарно, само че белите дробове на хората заплащат за това. Производителите би трябвало да почистят колите си, в случай че желаят да ги продават ", споделя Анна Кражинска, инженер по излъчванията в T&E.

Замърсяването: стотици пъти по-високо

T&E са поръчали проучването на самостоятелната лаборатория Ricardo, като те са създали проби на два от най-популярните модела коли в Европа, за които се твърди, че са " чисти дизели ". Лабораторните проби са извършени през юли и август 2019г., като моделите коли от клас Euro6d са били определени на база пазарни изследвания.

На избран интервал от време филтрите за дизелови мотори се пречистват, с цел да не се задръстват. Грубо на всеки 480 км придвижване колите изхвърлят високи количества на замърсители, като това може да се случва в градска среда или на автомагистрали и да трае в продължение на 15 км.

От една страна, излъчванията на NOx, въглероден окис и въглеводород са се нараснали доста по време на така наречен обновяване на филтрите, само че равнищата им са останали под законово избраните. Емисиите на фини прахови частици обаче са скочили внезапно и над допустимото. Автомобилите са отделяли до 1848 пъти повече ФПЧ по време на пречистването на филтрите в съпоставяне със общоприетото си придвижване, сочат тестванията.

Тъй като това обновяване на филтрите може да се случи в придвижване - в града да вземем за пример, то може да има съществено въздействие върху здравето на хората. Именно това има значение за тях, а не дали колите реагират по избран метод в границите на законово избраните ограничавания по време на лабораторни проби. Това обаче не се регистрира в регулациите на Европейския съюз до момента.

Фотограф: Transport&Environment
Защо законът го пренебрегва

Ако превишенията по време на пречистването на филтрите се взимаше поради, то колите щяха да надвишават законовите предели за излъчвания. Настоящият стандарт на Европейски Съюз обаче не взима поради проби по време на тези моменти. Това изключение обаче в действителност е сериозен пропуск в регулациите. След като се вкарва наложителното потребление на въпросните филтри за частици, казусът с ФПЧ се смяташе за решен. Но въпреки всичко тези пикове на замърсяването, които се случват на избран интервал от време, не престават да въздействат отрицателно върху здравето на хората.

Освен това, означават от T&E, в случай че за двата тествани модела емисионните стандарти за газове като въглероден окис и NOx са покрити даже в прочистващата фаза на филтрите, то за други модели това въобще може да не е по този начин. Затова е значимо да се вкарат условия за излъчванията даже и по време на регенерирането на филтрите.

Другият огромен проблем е, че някои нездравословни замърсители въобще не са контролирани. В момента се мерят и следят единствено ФПЧ над 23 нанометра в диаметър, до момента в който по-малките съставляват сериозен риск за човешкото здраве, означават от Transport&Environment. " Когато прахови частици, стигащи 10 нанометра, се мерят в цялостното количество излъчвания, те се усилват с сред 11 и 184% спрямо измерванията, когато единствено контролираните частици се взимат поради ", прецизират от организацията.

" Регулираните частици са единствено половината от историята. Смята се, че най-малките ултрафини частици съставляват по-голяма опасност, само че са подценявани от формалните проби. Следващите Евро стандарти за замърсяване би трябвало да затворят дупките в закона и да слагат предели за всички замърсители. Крайната цел е стандарт, който изисква нула излъчвания от колите по нашите пътища ", споделя инженерът Анна Кражинска.

Според неправителствената организация, поръчала проучването, в бъдеще тестванията за емисионни общоприети би трябвало да взимат поради и интервала на пречистване на филтрите, да разширят портфолиото от замърсители, които се контролират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР