© Цветелина Белутова *Статията е приключена редакционно преди откриването на

...
© Цветелина Белутова *Статията е приключена редакционно преди откриването на
Коментари Харесай

Бетон и тръби под липите: Най-големите обществени поръчки в Стара Загора

© Цветелина Белутова *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

Пътища, тръби, енергетика, боклуци - в публичните поръчки на Стара Загора има по малко от всичко. И въпреки всичко една от най-значимите тематики в областта на търговете е идната за създаване и строителство инфраструктура. Градът и районът към него печелят от местоположението си наоколо до автомагистрала " Тракия " и обстоятелството, че общините са бенефициенти по редица оперативни стратегии като " Регионално развиване " и " Околна среда ". И въпреки всичко някои от основните планове като ВиК реорганизация или разширение на платното от Града на липите до " Тракия " ще приключат чак след няколко години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кои са най-големите възложители

Съвсем предстоящо най-големите възложители на публични поръчки в региона (с най-голяма обща стойност за 2019 г.) са Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и " Мини Марица-изток ". Те попадат и в топ 15 на възложителите със подписани контракти за най-големи суми въобще в страната за цялата 2019 година Според информация в данните на Агенцията за публични поръчки държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е сключила контракти за над 268 млн. лева, а " Мини Марица-изток " - за 151.7 млн. лева Едната от американските централи - " КонтурГлобал ", също е огромен възложител.

Такъв, несъмнено, е и община Стара Загора.

Любопитен подробност е, че множеството от най-големите публични поръчки, които тя е оповестила през 2019 година (виж графиката), са оповестени в последните седмици на годината и по тази причина и по тях още няма определен реализатор. Сред тях са оповестеният търг за закриване и рекултивация на остаряло хранилище за твърди битови боклуци за над 6 млн. лева без Данък добавена стойност и за осъществяване на нова визия и благоустрояване на Руския пазар за 3.6 млн. лева без Данък добавена стойност.

Други огромни поръчки са към този момент предоставени. Така да вземем за пример ремонтът на зоопарка ще се извърши от обединяване сред " Трейс груп холд " и " Си Билд България ". През 2019 година последната е преименувана на " Смарт билд дигитал " и е реализатор на още един основен план в града: построяването на скейтпарка в разширението на парк " Артилерийски ", което е почнало през есента на предходната година. Проектът е на стойност 300 хиляди лева " Смарт билд дигитал " е записана в София и неин едноличен притежател е инж. Симеон Атанасов.

Договорът за оползотворяване на битови боклуци в общината за идващите пет години пък е подписан с компаниите КМД, която дава отговор и за чистотата в Пловдив, " Якудза секюрити " и " Еко център - Стара Загора ". " Якудза секюрити " е старозагорско сдружение, записано през 2011 година Негов притежател е Ивайло Катеринов. От информация в медиите излиза наяве, че Катеринов е някогашен охранител в " Аркус " и е потърпевш при всеобщ пердах в курорта Слънчев бряг през 2012 година Компанията му взе участие в консорциума " Еко център - Стара Загора " с дял от 15%.

Местната компания " Ел надзор " ще поддържа, ремонтира и доставя осветлението в общината.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
В очакване на огромния воден план

В област Стара Загора следва да се реализира огромен воден план за съвсем 122 млн. лева През октомври " ВиК Стара Загора " подписа контракт по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) с Министерството на околната среда и водите. Финансирането от Европейския съюз е над 76 млн. лева, 13.4 млн. лева е националното съфинансиране, а съвсем 12 млн. лева би трябвало да обезпечи ВиК сдружението. Последната сума ще се набави посредством дълготраен капиталов заем от Европейската банка за възобновяване и развиване, като срокът за осъществяване на плана е 54 месеца.

Добрата вест е, че когато се осъществят плануваните действия, загубите на вода би трябвало да се понижат с близо 14% в цялата област. В момента те са към 50%, твърди инж. Румен Райков, шеф на " ВиК Стара Загора ", пред " Фокус ". По проект би трябвало да се извърши реорганизация на 94 км водопроводна мрежа, реконструкцията на общо 19.432 км канализационна мрежа и колектори.

Ще се построяват и вкарват в употреба дълбоки тръбни кладенци, като това ще усъвършенства водоснабдяването за Раднево и други 25 хиляди поданици от 21 обитаеми места от района на града.

Лошата е, че планът бе контрактуван чак в края на програмния интервал и е изгубено скъпо време. Към февруари 2020 година няма оповестени търгове за строителни действия, а единствено за ръководство на плана и гласност и връзка.

Първата е за цели 2.89 млн. лева без Данък добавена стойност и в рамките й определеният претендент ще би трябвало да провежда плана, да създаде система за запазване на документите, да координира осъществяването на договорите и други Цената ще е единственият аршин, по който ще се правят оценка офертите Процедурите за връзка по европейския план са надлежно за 435 хиляди лева и за 18.5 хиляди лева без Данък добавена стойност, като първата е за образуване на събития, монтиране на рекламни билбордове и изявления в локални медии, а втората - за доставка на 300 брандирани тениски, флашки и брошури.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Асфалт, само че на вълнички

Най-големият и значим въпрос, обвързван със старозагорските пътни връзки, несъмнено е по кое време ще се ремонтира автомагистрала " Тракия ". Злополучните 40 км от Чирпан до Стара Загора са в извънредно положение и са причина да бъде наложено ограничаване от 90 км/ч. През октомври 2019 година районният министър Петя Аврамова изясни, че реконструкцията единствено на дясното платно в посока Бургас е 40 млн. лева, а през февруари 2020 година тя към този момент цитира сумата от 60 млн. лева Гаранционният период е изминал от дълго време, а от думите на министър Аврамова стана ясно, че пари в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за 2020 година не са заложени за ремонт на правата.

Проектът за уголемение на пътя сред Стара Загора и " Тракия " също се движи постепенно и бавно. Става въпрос за реконструкцията и построяването на второ платно на път I-5 летище " Стара Загора " - Автомагистрала " Тракия " от км 236+323 до км 241+203.53. Изготвени са Подробен организационен проект и парцеларен проект, който е утвърден и е влезнал в действие, обясниха от АПИ за " Капитал ". Отчуждителните процедури са завършени. Предстои разработка на механически план, оповестиха от организацията. " В правата е ситуирана базата на митница Стара Загора, обслужваща тежкотоварни коли, което доста затруднява придвижването. В развой е създаване на нова индустриална зона " Загоре " и се чака трафикът към Автомагистрала " Тракия " да се усили още повече ", разясниха от АПИ по тематиката. Въпреки че става въпрос за трасе, дълго едвам 4.8 км, пътната организация твърди, че ще са нужни 20 млн. лева с Данък добавена стойност. През юни 2019 година Аврамова даже изясни, че цената на плана може да стигне 25 млн. лева Плановете на организацията са обектът да бъде построен с пари по оперативната стратегия от новия програмен интервал 2021-2027 година Това значи, че скоро няма да се случи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Второкласният път II-66 Сливен - Поповица до пътен възел " Чирпан-изток " също е значим за района. През ноември Петя Аврамова изясни пред депутати, че АПИ е упълномощила разработване на механически план за предпазен ремонт на второкласния път в сектора от с. Богомилово до пътен възел " Чирпан-изток ", в който са планувани ремонт на настилката, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, полагане на нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничаващи системи. От пътната организация обясниха за " Капитал ", че ремонтът на 18.4 км сред 72-ри и 91-ви километър стартират " след привършване на зимния интервал ". Общата му стойност ще е 12 млн. лева с Данък добавена стойност. " До момента за осъществяване на ремонтните работи по програмата за настоящ ремонт и поддържане са обезпечени 3 млн. лева Очаква се през 2020 година да бъдат утвърдени и останалите средства до цялостния размер на инвестицията ", обясниха от пътната организация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР