© Михаил Вълканов Още по темата Чешки Теленор, после и

...
© Михаил Вълканов Още по темата Чешки Теленор, после и
Коментари Харесай

Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"

© Михаил Вълканов Още по тематиката
Чешки " Теленор ", след това и " Нова тв "

Милиардерът Петр Келнер е определеният от Telenor нов притежател на българския телеком и измежду любимците и за малкия екран
8 фев 2018
Най-богатият чех, Петр Келнер, купува " Теленор "

Групата му PPF към този момент интензивно договаря за балканския телеком бизнес на норвежкия оператор, научи " Капитал " от няколко източника
7 фев 2018 MTG подписа съглашение за продажба на 95% акционерно присъединяване в Nova Broadcasting Group (собственикът на " Нова тв " ) в България с PPF Group, ръководената от Петер Келнер капиталова компания. Сделката прави оценка 100% от бизнеса на медиата на 185 милиона евро. Келнер е и предпочетен покупател за бизнеса на Telenor в България.

От MTG разясняват, че постъпленията от договорката ще бъдат употребявани за вложения в главните студиа на групата в скандинавските страни, които се занимават с производството на развлекателно наличие.

Nova е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които дружно са генерирали 100 млн. евро доходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна облага на Нова за 2017. Нова регистрира 151.8 млн. лева доходи за 2016. Nova наброява 650 души.

Предстои договорката да бъде утвърдена от регулаторните органи, което се чака да стане през първата половина на 2018 година. MTG стъпи на българския пазар 2007 година, като влага първо в Balkan Media Group Limited, която ръководи телевизионните канали Diema, а по-късно придобива Nova през 2008 година за галактическата от настояща позиция сума от 620 млн. евро.

В годишния си доклад MTG не дава разбивка по страните, в които оперира, с точните доходи и облага, а ги обобщава. " Нова броудкастинг груп " е предстaвена в групата на интернационалния развлекателен бизнес на MTG, в който влиза също френският канал Trace. В средата на януари обаче шведската група стартира процедура по продажба на каузи си от 75% в Trace Partners S.A.S. на фонда TPG Growth, като компанията е оценена на 40 млн. евро. Промяната не се отразява в резултатите в годишния доклад на MTG.

Така след продажбата на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика българският пазар на обичайната телевизия беше единственият, където групата към момента оперира. В доклада им информацията за представянето на бизнеса им в България се изчерпва с къс коментар. От него излиза наяве, че " Нова броудкастинг груп " отбелязва двуцифрен растеж в приходите и растеж в облагата. В коментара е маркирано също, че делът от аудиторията в България на годишна база понижава, а пазарът на телевизионна реклама пораства.
" Изградихме Nova до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и притежател на някои от най-хубавите цифрови марки в страната. Под отличното управление на Дидие Щосел и мениджърския му екип, Nova бързо се трансформира във водеща цифрова развлекателна група и бих желал да благодаря на всички, които направиха това допустимо. Инвестициите на MTG са фокусирани в развиването на нашата скандинавски развлекателни студиа и световни цифрови вертикали, поради което и намерихме нов дом за българските ни чиновници с сътрудник, който да влага в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova нескончаем триумф. Това ще докара до затваряне на интернационалните ни развлекателни интервенции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в сходство с нашата авансово декларирана тактика.
Освен към " Нова " Келнер има интерес и към покупката на телеком бизнеса на " Теленор " в България, стана ясно преди седмица.

За Келнер в резюме

Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а след това по време на всеобщата приватизация прави капиталовия фонд PPF, който през годините се разраства до голяма капиталова компания с разнородни ползи. Келнер ще навлезе в България точно посредством PPF. Групата ръководи активи за над 35 милиарда евро в промишлености като банки, обезпечаване, биотехнологии, земеделие и парцели. Чрез другите си бизнеси участва в доста страни като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Съединени американски щати, Франция, Виетнам и други Келнер към този момент има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2, най-големия оператор в Чешката република и номер три в Словакия, с общо над 7 млн. клиенти на мобилни услуги в двете страни. Собственик е и на компанията за телекомуникационна инфраструктура Cetin.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР