© Министерски съвет ЕС ще има голям възстановителен фонд, който

...
© Министерски съвет ЕС ще има голям възстановителен фонд, който
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС се разбраха по принцип за масиран спасителен план

© Министерски съвет Европейски Съюз ще има огромен " оздравителен фонд ", който да противодейства на икономическия потрес от пандемията от ковид. Какъв тъкмо ще бъде размерът му и по какъв начин ще бъдат разпределяни средствата обаче остава да се взема решение различен път.

Така може да бъде систематизиран резултатът от видеоконферентната среща на върха на Европейски Съюз в четвъртък. На нея водачите на 27-те утвърдиха препоръчаната от финансовите министри избавителна стратегия за 540 мрд. евро, която ще стартира да работи от 1 юни. Що се отнася до по-значима и дълготрайна помощ обаче, която да задвижи икономическото възобновяване от коронавирус-рецесията, задачата за нейното оформяне беше трансферирана на Европейската комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До 6 май тя би трябвало да проект за " оздравителен фонд ", който да бъде част от идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз. Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) на съюза изтича на 31 декември. Попитана за размера на бъдещия фонд, председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели единствено, че " не приказваме за милиарди, а за трилиони ", без да показва съответно число. Според разнообразни източници се разискват суми от порядъка на 1.5-2 трлн. евро.

Неясните моменти не свършват с размера на средствата и по какъв начин тъкмо ще бъдат обезпечени те. Не по-малко значима е формата на финансирането. Както предизвестяват Франция и други членки, стратегия, която просто раздава спомагателни заеми, увеличавайки дълговото задължение на тежко ударени от рецесията страни, няма да помогне изключително.

Не единствено какъв брой...

На срещата в четвъртък френският президент Еманюел Макрон е предизвестил да не си излиза с " подправено МФР решение " и " фасадна финансова помощ ". Италианският министър председател Джузепе Конте, който е под голям вътрешен напън да получи незабавна помощ от Брюксел, е призовал за грантове, които да бъдат разполагаем " през втората половина на годината ". Но немският канцлер Ангела Меркел е настояла, че всяко финансиране, заето на пазарите, би трябвало да бъде върнато. Има " граници " на това каква помощ може да бъде препоръчана, обяснила е Меркел и е добавила, че грантовете " не влизат в категорията на това, с което бих могла да се съглася ".

Чернова на проект на Европейската комисия, разказана от Financial Times, не показва число за общия размер на " възстановителния фонд ", само че споделя, че той ще разреши на Брюксел да " обезпечи милиарди за спомагателни вложения ". Документът също по този начин обрисува проект за увеличение на актуалните пера в бюджета на Европейски Съюз, в това число стратегия за поддръжка на промените в размер на 200 милиарда евро, по която " заемите и грантовете ще бъдат обвързани с осъществяване на промени и капиталови ограничения, ориентирани към стимулиране на евентуалния напредък ". Предвижда се и Европейска комисия да употребява своя отличен кредитен рейтинг, с цел да набере над 300 милиарда евро на финансовите пазари, само че това число занапред предстои на разискване и ще зависи от цялостния седемгодишен бюджет, контрактуван от страните-членки.

...но и по какъв начин

Ключовият въпрос е по какъв начин ще бъдат разпределяни средствата. Предишни стратегии на Европейска комисия, в това число така наречен " План Юнкер " след дълговата рецесия и " Зелената договорка ", оповестена тази година, включват гаранции от Европейски Съюз за поддръжка на капиталови начинания. Този вид принадлежности са желани от Холандия и северните страни, които считат капиталовите заеми за най-хубавия метод за стимулиране на конкурентоспособността и растежа.

И в този момент терзанието измежду икономистите е, че най-после Европейски Съюз може просто да поддържа планове, които по този начин или другояче биха се осъществили или да не успее да откри жизнеспособни схеми в най-засегнатите и нуждаещи се стопански системи. " Намираме се в миг, когато фирмите няма да влагат, защото има голяма неустановеност, " предизвестява Грегори Клез от брюкселския изчерпателен център Bruegel.

Лукас Гутенберг от Jacques Delors Centre показва, че изкушението е Европейски Съюз да излезе с голямо число за размера на фонда, само че то би трябвало да е подкрепено от действителни пари и значими кешови прехвърляния към най-засегнатите страни, а не просто гаранции за частни капиталови планове и заеми, които прибавят към към този момент огромните им задължения. " Въпросът е дали желаеме да създадем инструмент, който дава на Италия и Испания доста по-голямо фискално пространство за маневриране. Това изисква надалеч повече действителни пари на масата, " споделя Гутенберг, представен от Financial Times.

А евродепутатът Ги Верховстад предизвестява, че трупането на още заеми от към този момент задъхващи се от дълг страни единствено рискува да сътвори нова тежка дългова рецесия. " Грантовете са като вода против огъня, до момента в който заемите са масло, което го разгаря, " обобщава Верховстад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР