© Charles Platiau От края на 2021 г. Европейската инвестиционна

...
© Charles Platiau От края на 2021 г. Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка спира финансирането на въглища и газ

© Charles Platiau От края на 2021 година Европейската капиталова банка (ЕИБ) стопира да финансира планове, които разчитат на изкопаеми горива – въглища, газ или петрол. Инвестиционната банка на Европейския съюз ще пренасочи финансирането си към планове за енергийна успеваемост и възобновимата сила. Европейска инвестиционна банка въпреки всичко си оставя малка врата, която да й разреши да отпуска финансиране на планове с фосилни горива, само че единствено в случай че те имат понижени излъчвания от въглероден диоксид – таванът е 250 грама на киловатчас създадена сила. Лимитът е по-нисък даже от Топлоелектрическа централа на газ, в случай че той не създава комбинирано електро- и топлоенергия. За съпоставяне - българските Топлоелектрическа централа на лигнитни въглища отделят 1.2 кг CO2/квтч.

Решението на борда на шефовете на Европейска инвестиционна банка беше отсрочено с два месеца, защото доста страни членки, които са и акционери в банката, не са удовлетворени от него. Например Германия и Европейската комисия лобираха да не се избързва. Заседанието е траяло повече от 11 часа, писа в twitter вицепрезидентът на банката Андрю Макдауъл, като единодушие е реализирано едвам късно в четвъртък вечер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заради съпротивата Европейска инвестиционна банка ще приложи новата си политиката от 2021 година, а не от 2020 година, както беше планувано в началото. Идващата нова Европейска комисия отпред с Урсула фон дер Лайен даже предлага финансовата институция да се трансформира в Климатична банка. Целта на Европейска комисия е през идващите 10 години посредством финансиране от Европейска инвестиционна банка да се отключат 1 трлн. евро вложения - частни и обществени, които да разрешат преход на европейските стопански системи към по-чиста сила.

" Климатът е главният въпрос в политическата стратегия на нашето време ", съобщи президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер в особено изказване, наричайки решението на банката да се откаже от поддръжка на фосилните горива " квантов скок ".

Решаващ заемодател

В момента Европейска инвестиционна банка има портфолио от половин трилион евро заеми и е главен заемодател при огромните инфраструктурни планове в Европейски Съюз. Миналата година банката е отпуснала 2 милиарда евро заеми за разнообразни енергийни планове, които разчитат на фосилни горива. Общо от 2013 година насам Европейска инвестиционна банка е финансирала с 13.4 милиарда евро такива планове, до момента в който за същия интервал е подкрепила с 65 милиарда евро планове в региона на възобновимата сила и енергийната успеваемост.

В България единствено преди месец Европейска инвестиционна банка отпусна 110 млн. евро за построяването на газовата връзка с Гърция, а 67 млн. евро могат да бъдат отпуснати на Софийската община за построяването на когенерация, която да употребява модифицираните боклуци от София.

Финансирането от Европейска инвестиционна банка е решаващо за доста планове, защото банката може да си разреши да отпусне дълготрайни заеми при релативно по-висок риск.

Големият финансов завой

Решението на Европейска инвестиционна банка идва на фона на упоритостта на множеството страни от Европейски Съюз да реализират климатично неутрална европейска стопанска система към 2050 година Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изиска 27-те внезапно да покачат упоритостта си за понижаване на излъчванията си от CO2 към 2030 година Въпреки че преди по-малко от година беше контрактувано новото европейско законодателство, което изисква стесняване на излъчванията с 40% по отношение на равнищата им през 1990 година, Фон дер Лайен упорства за спад с 55% в идващото десетилетие.

Европейската централна банка скоро също може да последва образеца на Европейска инвестиционна банка. Новият гуверньор Кристин Лагард пое ангажимент да вкара климатичните промени във фокуса на финансовата институция. В момента ЕЦБ разисква приемането промени в стрес тестванията си, тъй че те да включват и свързани с климата опасности. По този метод финансовата експозиция на банките към планове с висок въглероден отпечатък може да бъде преоценена като пасив в техните салда. Това внезапно ще понижи апетита им да финансират въглищни или газови планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР