© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Случилото се с министър Петров е сигнал

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Случилото се с министър Петров е сигнал
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ще ви жертват, за да запазят себе си

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Случилото се с министър Петров е сигнал към втория ешелон. Още по тематиката
Мнения Daily - Презрението на Русия към България има чисто пазарна логичност

И още: Управляващите крадат, вместо да финансират реформи; Едва ли скоро ще забележим нов " депесарски шут "
31 окт 2017
Мнения Daily - Десницата би трябвало да спре да хленчи

И още: Публичните разноски порастват, само че отново няма реформи; " Европа на отечествата " – сриване до неподозирани дълбини
30 окт 2017 Първата рокада в държавното управление

Ще ви жертват, с цел да запазят себе си

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Това, че bТВ бе употребена, с цел да смъкна министър Петров с известна от 3 години история, е вън от всякакво подозрение. И " Нова тв " през днешния ден се включи с разкостването на " публично " утвърдената от Борисов жертва.

Като знаете какъв брой плахи са същите малките екрани в журналистическите си следствия, които ВИНАГИ са съгласувани, когато нещата опрат до по-високо ниво, въобще не става тирада за журналистическа смелост, а за мероприятие, спуснато " от горната страна ". Спомнете си " разкритията " на кметско ниво, които костваха уволняване на някои от тях. Същото толкоз правилно е, че министърът не може да бъде избавен, макар че на мен, както и на доста други бе приветлив. Нормално приказва, намеси сe персонално в опит за избавление на живот.

Залпът бе даден от президентската администрация. Той дружно с Българска социалистическа партия водят с едно на нула на ГЕРБ. Борисов игра с прокуратурата, Радев игра с медиите. Последният завоюва. С сходни спорадични и най-много пародийни акции корупция не се бори, а замазва. Факт е обаче, че профилираният съд ще даде уверено преимущество на Борисов и Цацаров в борбата. Истинска интервенция против гранд корупцията обаче не може да има - най-високите равнища са пропити от сходни схеми - няма метод да се борят против себе си.

Ето това е полето, което предложих на десните - както Навални направи в Русия, да стартират да изваждат на показ на медиите и публичното внимание корупционни схеми. Един видеоразказ примерно за непосредствен на Борисов олигарх, по-късно на Нинова олигарх, по-късно на Радев олигарх, и по този начин последователно до епицентъра. За Първанов, за Станишев, за Доган. Това е чистилището.
Случилото се с министър Петров е сигнал и към втория ешелон - ще ви жертват, с цел да запазят себе си. Имате ход - изпреварете ги.

----------
Традиционните десни наподобяват фокусирани най-вече върху ръководството на ГЕРБ.

Национални цели

Председателството на Европейски Съюз ще отговори кой кой е измежду партиите ни

От коментар на политолога Антоний Гълъбов за offnews.bg

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Един от акцентите в работата на следващото съвещание на 49-ия Конгрес на Българска социалистическа партия бе обвързван с целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По-същественото е, че точно на терена на този спор обособените политически партии могат да бъдат разпознати доста по-добре, в сравнение с посредством предизборните им стратегии или партийни лозунги.

В оставащия най-малко един месец тези национални цели ще получат своя отзив и поддръжка. Независимо от рецензиите, ГЕРБ и ръководещото болшинство следват европейски дневен ред, който среща все по-отчетлива поддръжка. Отвъд метафорите за другите скорости държавното управление съобщи ясна позиция във връзка с отговорностите пред страната ни. По този метод болшинството се нарежда измежду другите политически субекти в Европа, които упорстват за повече и по-ефикасна интеграция, разпознавайки в това националния си интерес.

Българска социалистическа партия се оказа неподготвена за дебата по Бялата книга за бъдещето на Европа, която Европейската комисия стартира на 1 март 2017 година. Първата интерпретация, която се пробваха да наложат българските социалисти, бе обвързвана с визията за " Европа на две скорости ", за това че България ще бъде оставена в " задния двор на Европа " и че българските жители не са второкласен хора. Европейският съюз постоянно е функционирал с друг темп според от готовността на страните членки да реализират по-лесно единодушие между тях. Не " Брюксел ", а обособените страни и техните държавни управления са избирали темпото си на промени.

Но все пак говоренето за другите скорости и за " втората категория жители " съумя да се впише безпроблемно в устойчивата настройка за това, че " България е дребна страна ", подвластна от митичните Велики сили, че другите ни пречат и че ние сме жертва на събитията. Изчерпването на левия политически план за Европа е явно, само че за жалост на освободения терен на левите партии навлязоха националпоулистки обединения, които използваха част от арсенала на обществения популизъм, допълвайки го със личната си злост към европейския план.

Традиционните десни политически обединения, както и новите политически планове, позиционирани в тази част на политическия набор, наподобяват фокусирани върху ръководството на ГЕРБ и съвсем изцяло безразлични към европейския спор. Отсъствието на позиция отрежда на десните обединения нежеланото място на изявен съперник на Българска социалистическа партия във връзка с рецензиите против корупцията и модела на ръководство на ГЕРБ.

Сред всички тези маневри за заемане на позиция в общественото пространство все по този начин мъчно си пробива път разбирането, че българският народен интерес е само и единствено в задълбочаване на процеса на европейска интеграция. Това не е въпрос на политическа еквилибристика или на рефлекси от времето на Големия руски брат. Фактите удостоверяват по безапелационен метод тази теза през миналите 10 години, а това, което ни следва още повече, ще изисква превъзмогване на подправеното разделяне и опълчване сред " родолюбец " и " европеец ".

------------
На всички е омръзнало да дрънкаме за бистрота при назначенията.
Непотизъм

Партийността се преплита с родство

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Най-сетне съпротива, публицисти и гражданско общество напипаха слабото място на ГЕРБ - оплитането на родство и власт. Защо в действителност роднинската тематика е по този начин сензитивна? Роднинството е най-разбираемият живописен облик на злоупотребата с власт. Под " наши хора " разбираме деца, зетьове, племенници (думата за връзкарство непотизъм идва от латинското nepotem, племенник). Говорим за страна, която десетилетия наред пробва да се модернизира, т.е. да изравни жителите пред закона, като обезсили племенните, местнически, родови връзки. Комунизмът сякаш се бореше против тях, само че те непрекъснато избиваха изпод. А най-тежкия идеологически удар режимът си нанесе самичък, когато позволи до върха децата на Живков, Чаушеску или Ким Ир Сен. И ето, че през днешния ден контузиите от недоведената до дъно рационализация още веднъж е на дневен ред - всички сме равни, само че някои са по-равни (по Оруел).

Няма подозрение, че е закононарушение да облагодетелстваш лице, с което имате общо домакинство (жена ти, детето ти) или което ще ти върне част от припечеленото. Това, несъмнено, би трябвало да се потвърди от съответното следствие, а не от етнолози и експерти по родствените връзки. Но не е ли същото със съученика, с члена на ловно-рибарската дружинка, със съселянина? Подобно доверие си имат хора от незаконния свят, които знаят компрометиращи неща един за различен. Или пък мигрантите, маргинализирани в непознатата страна. Ако помислим за всички тези типове връзки, ще си дадем сметка, че роднинството несъмнено е сериозен мотив за съмнение и инспекции, само че напълно не е единственият.

Впрочем най-лошото, което докара дългото ръководство на ГЕРБ, е връщането на партийността в разпределението на властта. Връщане, тъй като и този миг го помним добре от времето на социализма. Нашият човек би трябвало да е правилен на партията, да повтаря дисциплинирано едни идеологически дивотии, да бъде беззаветно правилен, да извършва дилемите, та даже и когато става дума за подаване на оставка. Как го държат - с подписана авансово оставка, с компрометиращи условия, с обещания за минаване на друга работа - не знам. Може би партийността се преплита с родство, може би с ловна дружинка, левскарство, общо присвоени средства. Но връзката напълно не отстъпва по мощ на братовчедството или кумството.

На всички към този момент е омръзнало да дрънкаме за бистрота и гласност при назначенията. И си мисля, че по-сериозният въпрос е разделянето (отново!) на партия от страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР