© Анелия Николова Още по темата Кои са победителите в

...
© Анелия Николова Още по темата Кои са победителите в
Коментари Харесай

Кои държави са най-скъпите търговски марки

© Анелия Николова Още по тематиката
Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите

В конкуренцията участваха общо 44 акции
11 окт 2018
А1 време какъв ребрандинг имаше

Какви са оценките и индикаторите четири месеца след оповестените промени в идентичността на телекома
28 сеп 2018 За поредна година английската консултантска компания Brand Finance разгласява отчет, в който показва ранглиста на най-скъпите страни като търговски марки по света. Не е изненада, че Съединени американски щати през последните години заема първото място в топ 100 на марките на страните. България също попада във втората половина на класацията и въпреки за 2018 година да се изкачва с четири места до номер 70, то това е едно от ниските представяния на страната ни от 2015 година насам. (топ 10 на класацията може да видите в таблицата)

Според отчета на Brand Finance туризмът мощно се въздейства от това какъв брой мощен е марката на страните, а цената на търговката марка мери и репутацията им главно измежду институционалните вложители. Именно поради това проучването на консултантската компания стъпва върху няколко разнообразни индикатора, посредством които дава съответна стойност на всяка държавна комерсиална марка. Сред тях са да вземем за пример какъв брой мощен е марката в няколко съществени посоки: артикули и услуги, вложения и общественост, какъв е размерът на Брутният вътрешен продукт и икономическия риск на страната (повече за методологията вижте в карето).

Къде е България

Тази година България се подрежда още веднъж във втората половина на класацията със стойност на марката в размер на 54 милиарда $, което е с 15% повече спрямо 2017 година и ни слага на 70-о място Това нарастване ни дава преднина с 4 позиции, само че надалеч не е най-хубавото показване на страната ни. В отчета на Brand Finance от 2015 година и 2016 година комерсиалната марка на България е на 64-о място в света, тогава обаче на стойност 49 милиарда $.

Тази година ни предхождат марките на страни, като Мароко (69-о място), Украйна (60-о място), Нигерия (50-о място), Румъния (45-о място) и Турция (34-о място). След нас остават Сърбия, Хърватия, Кипър, а на последно място е Хондурас.

Световните първенци

Най-скъпият бранд за поредна година е този на Съединени американски щати, оценен на 25.9 трлн. $, което е с 23% повече спрямо данните от 2017 година Високите стойности от Brand Finance изясняват с бързия напредък на американската стопанска система и наред с Брутният вътрешен продукт, нарастване има и в продажбите, строителството, автомобилната промишленост и други " Доближавайки се до своята трета година в Белия дом, отрицателното усещане към персоналния бранд на Доналд Тръмп не оказва въздействие в дълготраен проект на марката на Съединени американски щати ", споделя в отчета Дейвид Хай, изпълнителен шеф на Brand Finance.

При второто и третото място в класацията, които имат повече от два пъти разлика със Съединени американски щати, също няма промени. Там се подреждат надлежно Китай с 12.8 трлн. $ и нарастване от 25% и Германия с бранд на стойност 5.1 трлн. $, с 28% растеж по отношение на 2017 година Второ място на Китай от Brand Finance изясняват с бързото развиване на Пекин и Шанхай, с тяхната инфраструктура на международно равнище и високо образована работна мощ. Големият растеж в цената на марката на Германия изясняват с обстоятелството, че страната е измежду движещите сили на Европейския съюз и има все по-ключова роля на световната икономическа и политическа сцена.
Методология на Brand Finance
При установяване на цената на комерсиалните марки на страните от Brand Finance преглеждат 4 разнообразни групи индикатори. В първата от консултантската компанията мерят силата на марката на страната на база три съществени категории данни – " Продукти и услуги ", където влизат данни за държавното ръководство, пазара и туризма, " Инвестиции " – още веднъж с фокус върху държавното ръководство, пазара и уменията на работната ръка, както и " Общност ", където се преглежда корупцията, правосъдната система, сигурността и други

Вторият индикатор, на който се базира проучването са разноските на фирмите за използването или придобиването на лицензи, патенти и др . Сред индикаторите са също Брутният вътрешен продукт и икономическия риск на страните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР