class=first-letter-big>П ревратът в Мианмар прикова погледите на целия свят. Военни

...
class=first-letter-big>П ревратът в Мианмар прикова погледите на целия свят. Военни
Коментари Харесай

До какво ще доведе военният преврат в Мианмар

class= " first-letter-big " > П ревратът в Мианмар прикова погледите на целия свят. Военни арестуваха премиера и президента на страната.

Лидерът на ръководещата партия е била отведена от бойци в късните часове на предходната нощ. Въведено беше и изключително състояние и армията ще ръководи една година.

Военните в Мианмар оповестиха, че още веднъж ръководят страната - десетилетие откакто се съгласиха да предадат властта на цивилно държавно управление, споделя в репортажа си.

"За да бъде осъществена инспекция на изборните описи и с цел да бъдат подхванати съответни дейности, законодателната, изпълнителната и правосъдната власт се предават на висшия главнокомандващ в сходство с член 418 от конституцията от 2008 година ".

Тази вест, прочетена по малкия екран в понеделник сутринта, разсъни страховити мемоари в страната, претърпяла съвсем 50 годишен деспотичен боен режим, преди да стъпи на пътя на демократичното ръководство през 2011 година

Арестът в ранните утринни часове на водача на ръководещата партия Аун Сан Су Чи, министри и водещи политици накараха мнозина да се върнат обратно към времето, което са се надявали да оставят зад тила си.

"Това е възмутително. Много притеснително. Все още се опитваме да получим информация от Мианмар. Но телефонните линии са прекратени, тъй че не знаем доста. Но това, което знаем е, че демокрацията беше победена от генералите. Конституцията, която генералите написаха и за която до преди 48 часа се заклеваха да съблюдават, беше победена ", уточни Том Андрюс, специфичен делегат на Организация на обединените нации за Мианмар.



През последните пет години Су Чи и в миналото неразрешената й партия "Национална лига за народна власт " управляват страната откакто бяха определени през 2015 година в най-свободните и най-честните избори от 25 години насам, съгласно наблюдаващи.

В понеделник сутринта, партията трябваше да встъпи в своя втори управнически мандат.

"Народът на Мианмар би трябвало да знае, първо и на първо място, че светът гледа. Светът е с вас. Вие не сте забравени ", безапелационен е Андрюс.

До военния прелом се стигна откакто подкрепяната от военните съпротива насочи обвинявания, че изборите са манипулирани.

Твърденията за изборни измами бяха повторени от назначения от военните президент, а точно с тях той оправда налагането на едногодишно изключително състояние на територията на цялата страна с дълготрайност една година.

В понеделник сутринта, когато беше осъществен военният прелом, трябваше да се организира и първата сесия на новия парламент.

На нея трябваше да бъдат доказани резултатите от изборите през ноември, съгласно които Национална лига за народна власт печели повече от 80% от гласовете.

Партията на Аун Сан Су Чи като остана извънредно известна даже и на фона на обвиняванията в осъществен геноцид против мюсюлманите рохинги в страната.

"Още не можем да повярваме какво стана. И не знаем до каква степен ще ни докара този прелом. За мен персонално това е най-лошият ми призрачен сън, който се разиграва пред очите ми ", споделя Дейвид Аун.

През годините на народна власт, подмолно военните резервираха релативно твърдата си хватка в ръководството на Мианмар, с помощта на конституцията.

Основният закон им подсигурява една четвърт от местата в Народното събрание и надзор върху най-важните министерства.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР