Чуждестранни наемници, действащи по договор с военното правителство в Мали,

...
Чуждестранни наемници, действащи по договор с военното правителство в Мали,
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Руски наемници са извършили кръвопролитие в Мали

Чуждестранни наемници, настоящи по контракт с военното държавно управление в Мали, евентуално са избили над 30 цивилни в страната по-рано тази година, сочи конфиденциален отчет на специалисти от Организация на обединените нации, представен от ДПА.

В документа, импортиран в Съвета за сигурност, не се загатва по име съветската частна военна компания " Вагнер ", наета от малийската военна хунта. Но съгласно ДПА специалистите нямат подозрение, че наемниците, направили кръвопролитието, са точно от тази организация, обвързвана с Кремъл. Едно от доказателствата било въжето, с което били връзвани цивилните, произлиза от съветски военни хранилища.

Според свидетел на 5 март т.г. в село в централната част на Мали пристигнали " белокожи бойци ", които събрали всички мъже и по-големи момчета, вързали ръцете им откъм гърба и поставили превръзки на очите им. Едни от бойците нанасяли удари по беззащитните, а други принуждавали дамите и децата да стоят в къщите си. Най-малко 34 индивида, 29 мавританци и четирима малийци, били откарани нанякъде, а на идващия ден овъглените им остатъци били открити край селото, споделя очевидецът, съобщи ДПА.

Правителството на Мали възнамерява да интегрира в своите въоръжени сили 26 хиляди бойци от някогашна бунтовническа група, оперирала в северната част на страната, добави АП.

Споразумението е реализирано през вчерашния ден на среща под председателството на премиера Шогел Кокала Майга и в наличието на специфичния делегат на Организация на обединените нации и началник на мироопазващата задача MINUSMA Ел Гасим Уане. Включването на някогашните бунтовници в постоянната войска ще стане на два стадия, като вторият би трябвало да завърши през 2024 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР