Чуждестранна бизнес делегация идва днес в Сандански, за да се

...
Чуждестранна бизнес делегация идва днес в Сандански, за да се
Коментари Харесай

Избраха терен за индустриална зона Сандански

Чуждестранна бизнес делегация идва през днешния ден в Сандански, с цел да се запознае с плана за отделяне на индустриална зона в района. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на подписването на Меморандум за построяването ѝ. Документът бе подписан от кмета на Община Сандански Кирил Котев и изпълнителният шеф на Национална компания „ Индустриални зони “ Антоанета Барес.

„ Зоната може да бъде атрактивна за вложители от трети страни “, уточни Александър Манолев и заяви, че към този момент е имал диалози с компании от Индия и Китай търсещи сходна локация, която може да предложи непосредственост до солунското пристанище и достъп до единния европейски пазар. Според него планът има сериозен капацитет, само че бъдещето му ще бъде несъмнено точно от инвеститорския интерес. В изявлението си той обърна внимание и, че съществени размери товари минават през това направление. „ Достатъчно е да посоча, че през първото полугодие на 2017 година стокообменът сред България и Гърция се е нараснал с 8.4% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година и е в размер на 1.5 милиарда евро. Същевременно износът към Македония за 2016 година възлиза на към 390 млн. евро, а вносът - 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или минават през този район “, изясни Александър Манолев.

„ Много значимо е да създадем механизъм освен за привличане на вложения в района, само че и за тяхното задържане като индустриалната зона ще има значимо значение в тези старания “, акцентира Александър Манолев. Той даде образец с Гърция, която е на трето място по размер на вложенията в България – 3,7 милиарда евро за последните 10 години, и изрази вяра тази зона да е атрактивна и за компании от южната ни съседка.

Кметът Кирил Котев акцентира, че това е план, който се приготвя отдавна в общината. Взето е решение тя да бъде разположена при с. Дамяница поради положителната автомобилна и жп съгласуваност, която местоположението може да предложи. „ Това е едно живо обитаемо място, в което има нова детска градина и учебно заведение и което има вероятност за развиване “, уточни кметът Котев. Той изрази вяра планът да спомогне освен за увеличение на приходите, само че и за основаване на претовареност, която да върне младежите, които са напуснали общината.

Изпълнителният шеф на Наказателен кодекс „ Индустриални зони “ Антоанета Барес акцентира, че това е поредна стъпка за реализация на целите на Министерството на стопанската система за основаването на нови и развиването на съществуващите индустриални зони. По време на събитието бе посочено, че към този миг в Югозападна България липсва такава зона и Сандански има всички предпоставки да се развие като център, към който да се насочват вложителите с интерес към тази част на страната ни.

Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 км. от 9 европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на 2 часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония, стана ясно по време на събитието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР