Чудовищно цунами срива до основи древноримският град Неаполис, а това

...
Чудовищно цунами срива до основи древноримският град Неаполис, а това
Коментари Харесай

Откриха легендарен римски град, унищожен от цунами

Чудовищно цунами срутва до основи древноримският град Неаполис, а това към този момент не е единствено легенда, а потвърдено събитие. Подводни археолози откриха остатъци от този значим за времето си център на Древен Рим.

От процъфтяващия град в този момент са останали необятна мрежа от подводни руини, само че макар че са минали 1700 години, има някои артефакти, които са останали непокътнати.

Археолозите са разкрили следи от улици, антични паметници или към 100 резервоара, които се употребявали за произвеждане на ферментирал сос за риба. Това се считало за същински деликатес в Древен Рим и Древна Гърция.

Останките на Неаполис се разкрили от учените на Тунизийския институт за национално завещание и италианския университет Сасари. Те са почнали своята експедиция още през 2010 година.

Това е историческо изобретение, споделя Мунир Фантар, началник на експедицията пред Франс прес. Руините се простирали на 200 хиляди квадратни метра, което изрично потвърждава, че градът е бил обхванат от цунами.

Това събитие е било документирано от историка Амиен Марселин. За същото естествено злополучие се счита, че е провокирало основна съсипия в Александрия, Египет и на гръцкия остров Крит.

Но защото досега не бяха открити доказателства, а и археолозите не разполагаха с подобаващи измерителни уреди, случилото се смяташе за мит.

Неаполис е учреден през V век преди Христа, а името му от гръцки език се превежда като нов град. Останките му са били открити край североизточните крайбрежия на Тунис.

Градът няколко пъти е сменял своите владетели, а при Третата пуническа война били в съюз с картагенците, а находката може да даде повече сведения за връзките на Древен Рим с Африка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР