Човешкият мозък си остава най-загадъчната част от човешкото тяло. Много

...
Човешкият мозък си остава най-загадъчната част от човешкото тяло. Много
Коментари Харесай

Невероятните възможности на мозъка

Човешкият мозък си остава най-загадъчната част от човешкото тяло. Много постоянно невероятните благоприятни условия на мозъка се демонстрират след контузии на главата.

Обикновено при контузии се повреждат някакви сектори от мозъка, което води до хиперкомпенсация. Тя се показва в невероятни благоприятни условия, които демонстрира индивидът.

През 1989 година американски неврохирурзи оперирали млад мъж – Джеймс Кордъл, който се оплаквал от мощно главоболие. Пациентът защитил няколко дни преди интервенцията докторска дисертация по стопанска система в Харвард.

Лекарите подозирали, че има сериозен проблем в мозъка, само че когато отворили главата му, се оказало, че болният е без дясно полукълбо на мозъка.

Мозъкът може да понесе контузии, които съгласно медиците са смъртоносни. През 1879 година във френска мелница станал случай – в колелото попаднало парче желязо и изхвръкнало като патрон. То уцелило дамата на мелничаря в челото.

Желязото пробило черепа и влезнало във вътрешността. Хирурзите съумели да извадят желязото, като подготвили брачна половинка на дамата за най-лошото. Но след случая дамата живяла още 42 години.

Човешкият мозък е толкоз идеален, че може да обслужва по едно и също време двама души. Това се демонстрира при раждането на сиамски близнаци, които са сраснати в региона на главата.

Англичанката Мери Кларк родила изцяло крепко бебе, което по нищо не се различавало от другите бебета. След пет дни бебето умряло и при аутопсията се оказало, че то въобще нямало мозък.

В Ню Йорк през 1935 година е записана гибел на бебе на 27 дни. При аутопсията в главата му била открита единствено бяла течност.

Немски професор правил аутопсия на мъж, умрял от инфаркт. Оказало се, че в черепа на мъжа има единствено 300 мл течност, която приличала на вода.

След аутопсията на холандския часовникар Ян Герлинг роднините му били доста сюрпризирани, когато разбрали, че в главата му имало единствено някаква странна течност. В същото време през целия си живот 55-годишният холандец бил прочут като един от най-хубавите часовникари.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР