Член 702 от Закона за упражняване на надзор върху външното

...
Член 702 от Закона за упражняване на надзор върху външното
Коментари Харесай

Орязват правата на ФБР по прословутия член 702

Член 702 от Закона за практикуване на контрол върху външното разузнаване разрешава на държавното управление на Съединени американски щати да събира данни за цифровите връзки на чужденци, намиращи се отвън територията на Съединени американски щати. Срокът на деяние на закона изтича в края на тази година, в случай че той не бъде продължен, и някои депутати, както демократи, по този начин и републиканци, приканват за съществени промени в него, защото са загрижени, че член 702 е бил употребен против американци.

В отчета от 42 страници се показва, че са нужни промени, частично тъй като инспекция на министерството на правораздаването от 2021 година за потреблението на член 702 е открила, че някои " неотговарящи на условията следствия включват лица, задържани поради щурма на Капитолия на 6 януари ", осъществен от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп.

Докладът насочва рекомендации към основния прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд " да отнеме пълномощията на ФБР да прави следствия за събиране на доказателства за закононарушения, които не са свързани с националната сигурност, в неговата база данни по член 702 ".

Оповестяването на отчета на Белия дом, направен от президентския съвещателен съвет по въпросите на разузнаването, бе съпроводено от изказване на двамата най-висши чиновници по сигурността на президента Джо Байдън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и неговият заместител Джонатан Файнър, съгласно което удължаването на действието на член 702 е належащо, с цел да се противодейства на заканите от чужбина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР