Чиновниците ни работят по европейски стандарти. Това бе съобщено тази

...
Чиновниците ни работят по европейски стандарти. Това бе съобщено тази
Коментари Харесай

Чиновниците ни ще работят по европейски стандарти

Чиновниците ни работят по европейски стандарти. Това бе обявено тази заран в Министерски съвет при представянето на резултатите от извършеното досега наблюдаване по метода "таен клиент " в 13 общини, регионални и общински администрации.

"Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат обновени по отношение на европейските стандарти. Промените ще целят по-високи стандарти за публично качество в сходство с прекосяването към сложно административно обслужване ", разгласи специалистът в Дирекция "Модернизация на администрацията " Алеко Джилджов.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев даде период до един месец за премахване на нарушаванията при административното обслужване. След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на жителите и бизнеса, бяха изпратени секрети клиенти в обособени институции, които да осъществят справедлив външен надзор върху метода, по който се дават услугите. Представените отчети след инспекцията демонстрират, че на доста места към момента не са изпълнени законови отговорности на администрацията, не са изменени процедурите и образците на документите и не са приложени признатите облекчения за жителите и бизнеса.

Директорът на дирекция „ Модернизация на администрацията “ на Министерски съвет Красимир Божанов акцентира, че в случай че има отговорни чиновници, ще има санкции, само че няма да уволняват чиновници.

"Всяка администрация носи отговорност за осъществяването на условията, уволнението е най-тежкото наказване. Това, че някой не знае разпоредбите, не постоянно е основа да бъде уволнен. Това не е виновност на хората на гишета, а на техните ръководители, които е трябвало да обезпечат първокласен мениджмънт на целия развой “, посочи Божанов.

Изискванията на административната промяна, ръководена от вицепремиера Томислав Дончев, са местонахождение на звеното за административно обслужване, обезпечаване на паркинг за достъп, система за ръководство на чакащи клиенти, наложителен брой на гишетата, отдалечено обслужване на консуматори със характерни потребности, стандарт за даване на указателна информация за предоставяните услуги и за понижаване на броя на изискваните от потребителите документи. Сред задачите на плана било и модернизирането на каналите за проучване на удовлетвореността на потребителите и пилотно основаване на обновена Харта на клиента.

В началото на март месец държавното управление се похвали с най-мащабния до момента пакет от общо 1 443 ограничения за понижаване на административната и регулаторната тежест за жителите и бизнеса, а съгласно оповестената информация 35% от заложените начинания са били напълно изпълнени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР