"ЧЕЗ Разпределение България" влага над 200 000 лева в модернизация

...
"ЧЕЗ Разпределение България" влага над 200 000 лева в модернизация
Коментари Харесай

Монтана привлича инвеститори с нова промишлена зона

"ЧЕЗ Разпределение България " влага над 200 000 лв. в рационализация на мрежата в региона към Монтана, оповестиха от компанията. Проектът ще бъде с изключително значение и за сигурността на електрозахранването на нова промишлена зона в областия град, която ще бъде построена. Съществуващата сега зона, построена с европейски средства, доближи към този момент своя цялостен потенциал, а още компании оповестиха проектите си за бизнес инициативи, което е и повода да се мисли за разширението му. Още повече, че индустриалните зони у нас се потвърждават като ефикасен инструмент за привличане на вложения. А кметът Златко Живков си мечтае и за един професионален държавен лицей, подкрепян от частния бизнес, който би оказал помощ за привличане, обучаване и задържане на младежите в региона.

С реализирането на своята бизнес стратегия през тази година "ЧЕЗ Разпределение България " преценява капиталовите си планове с тези на общините, с цел да бъдат сполучливо и навременно осъществени плановете, които способстват за икономическото развиване на районите посредством привличане на инвестиции и откриване на работни места.

В стопанската система на Монтана към този момент са влезнали вложения от Швейцария, Австрия, Холандия и Испания. В Технологичния център има построени един цех, три търговско-сервизни агроцентъра и други.

Монтана има положително кръстопътно състояние в страната - среща се на към 45 км южно от река Дунав и на към 30 км източно от границата със Сърбия. Това е една от аргументите градът да е забавен за вложителите, в това число и от чужбина.

В община Монтана са регистрирани над 2500 микро-, дребни и междинни предприятия и повече от 30 компании с над 150 служащия във всяка, което прави града стопански център на Северозапада. Сред тях са компаниите "Палемонтех " (Швейцария), "Монбат " и Институт по аквакултури, които имат активност в регионалния град. Тук са още "Мегатрон ", представител на британската "Джон Диър " за Европа и "Рапид " ООД, която си партнира с немската компания КЛААС (от Северна Вестфалия) - вносител №1 на земеделска техника. Испанската "Берг Монтана Фитинги ", производителят ан колела "Кросс ", "Ава Спорт ", шивашката "Май " и други имат фабрики в Монтана. Всички тези компании пък дават рабата и на хора от прилежащите Лом, Враца, Берковица и други селища. В отрасловата конструкция преобладават машиностроене, електротехника, хранително-вкусова индустрия. С над 50% дял са компаниите в областта на търговията и услугите. Предприятията, работещи в региона на хотелиерството и ресторантьорството и индустрията, са с дялове над 10 на 100.

Монтана се намира на първокачествен път Е79 Видин-Враца-София-Кулата и основен път 81 (Лом-София). Връзката на града със София, от която е силнозависим стопански, е затруднена заради липса на модерно осъществяване на сектора от Път 81 сред Берковица и Костинброд.

Участъкът на Е79 от Враца до Монтана е ремонтиран отчасти с две ленти в една посока. Път Е79 Монтана - Видин е напълно ремонтиран през 2006 и 2007-а, само че без да бъде уголемен, като по цялата права има единствено по една лента във всяка посока.

Построяването на "Дунав мост 2 " при Видин и присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз обезпечава по-бърза връзка на района със Средна Европа.

Липсва транспортна връзка сред Монтана и прилежащите окръзи в Сърбия. Граничният пункт при село Салаш (на 60 км от Монтана) е затворен от 40 години.

През град Монтана минава и Паневропейският транспортен кулоар №4.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР