Четвъртото издание на полумаратона събра над 20 000 лева за

...
Четвъртото издание на полумаратона събра над 20 000 лева за
Коментари Харесай

1200 бегачи от 15 държави се включиха в Kaufland София полумаратон

Четвъртото издание на полумаратона събра над 20 000 лв. за щедрост
1200 бегачи от 15 страни се включиха в четвъртото издание на Kaufland София полумаратон, който се организира тази неделя в центъра на София. Спортното събитието имаше и благотворителен темперамент, като уредниците събраха малко над 20 000 лв. от такси за присъединяване, които ще бъдат дарени за три разнообразни дела.

Kaufland София полумаратон притегли интереса на бегачи от 15 страни – Англия, Румъния, Италия, Белгия, Франция, Нидерландия, Украйна, Кипър, Естония, Гърция, Северна Македония, Испания, Турция, Малта. Те се включиха в надпреварите на 5, 10 и 21 км. Тази година в полумаратона се състезаваха и 10 спортиста в колички от Италия, като част от програмата на европейския план EMPOWER - European Pusher of Wheelchairs, който има за цел включването на хора в неравностойно състояние в всеобщи спортни мероприятия.

Традиционно трасетата минаха през част от центъра, стигнаха до кварталите „ Младост “ и „ Студентски град “, а финалът беше на Националния стадион „ Васил Левски “. Официалният старт на Kaufland София полумаратона беше даден от Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия в България, Валтер Волф, изпълнителен шеф на Kaufland България и Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по направление „ Култура, обучение, спорт и юношески действия “.

Големите спечелили в полумаратонската отдалеченост (21 км) са Николай Кауфман и Симона Неделчева. В 10-километровата отдалеченост първо място заеха Никола Овчарски и Ивелина Маджарова. Най-късото трасе – 5 км, още веднъж провокира огромен интерес, защото е уместно както за опитни, по този начин и за начинаещи бегачи. Първи при мъжете финишира Николай Ефремов, а при дамите – Ния Йотова.

В рамките на Kaufland София полумаратон и тази година се организира безплатното ученическо съревнование RUN4EU, което се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. В лекоатлетическите игри и бягането на 600 м, 5, 10 и 21 км се включиха 700 деца и младежи от разнообразни учебни заведения на страната.

Освен насърчаването на дейния и здравословен метод на живот, акцент в Kaufland София полумаратон е и оправянето с казуса със замърсяването с пластмаса. По традиция събитието се организира под надпис „ 0 пластмаса за еднократна приложимост “. За задачата пластмасовите бутилки за еднократна приложимост бяха сменени с рециклируеми картонени чашки, по всички пунктове от трасето бяха ситуирани водни станции и контейнери за събиране на боклуци, обезпечени от ЕКОПАК, а в кетъринг зоната се използваха единствено дървени принадлежности и картонена посуда.

100 % от събраните такси от четвъртото издание на Kaufland София полумаратон ще бъдат разпределени за три благотворителни начинания. С половината от събраните такси ще бъдат подкрепени потърпевшите от войната в Украйна посредством Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “, а останалата сума ще бъде разпределена поравно сред Фондация „ Герои на времето “ (TimeHeroes) и Народно читалище „ Тротоара 2020 “.

Пълните резултати от Kaufland София полумаратон 2022 можете да намерите на формалния уеб страница на събитието:

Kaufland София полумаратон и надпреварата за възпитаници RUN4EU се провеждат от Спортен клуб „ Бегач “, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, клуб „ Приорити Спорт “ и ЕКОПАК България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР