Четиридесет и девет служители от ватиканските музеи отправиха необичайно, публично

...
Четиридесет и девет служители от ватиканските музеи отправиха необичайно, публично
Коментари Харесай

Служители в музеите на Ватикана настояват за по-добри условия на труд

Четиридесет и девет чиновници от ватиканските музеи насочиха извънредно, обществено предизвикателство към ръководството на папа Франциск, откакто подадоха тъжба до администрацията на Ватикана. Те упорстват за по-добър стаж, отпуск и компенсации за ексклузивен труд, заяви АП.

Жалбата, която е от 23 април, е оповестена от италианските медии през уикенда и е подписана от юрист от Ватикана Лаура Сгро от името на 49-те чиновници.

В нея се твърди, ч е личният състав е изправен пред опасности за здравето и сигурността тъй като се икономисва от по-добри условия на труд, макар очевидните облаги на музея. Един от посочените проблеми е множеството туристи, само че дребният брой охранители, които да държат нещата под надзор.
 Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия трон
Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия трон

Изземват се документи и електронни устройства от финансовия надзорен орган

Нито представителят на Ватикана, нито кардинал Фернандо Вергез Алзага, президент на администрацията на Ватикана, която управлява музеите, са дала отговор на имейл с искане за коментар на АП.

Тази тъжба е най-новото предизвикателство, което акцентира по какъв начин законите, наредбите и практиките на Ватикана постоянно са несъвместими с италианските и европейските правила. Наскоро цивилен и наказателни каузи разкриха по какъв начин чиновниците на Ватикана, изключително неквалифицираните италиански жители, имат малко или никакво правно облекчение отвън особената правосъдна система на града-държава, безспорна монархия, където Франциск има висшата изпълнителна, законодателна и правосъдна власт.

Служителите цитират в жалбата общественото обучение на Католическата черква и личните апели на Франциск към работодателите да зачитат достолепието на служащите, като изискват по-добро отношение.  Те желаеха и по-голяма бистрота в покачванията, бонусите и настояха Ватикана да следва италианските правила за дните по болест.

Съгласно трудовите разпореждания на Ватикана на жалбата би трябвало да се отговори до 30 дни. Ако не стартират договаряния, чиновниците могат да занесат жалбата до бюрото по труда на Ватикана и в случай че не се реализира помирение посредством договаряния, това може да приключи с арбитражен съд. Службата обаче може да откаже да прегледа делото и, съгласно юристи, постоянно го прави, оставяйки чиновниците без по-нататъшна отбрана.

В неотдавнашни каузи юристи алармираха пред трибунала на Ватикана, че може да се опитат да отнесат тъжби на чиновници до Европейския съд по правата на индивида , макар че града-държава не е член на съда или страна по Европейската спогодба за правата на индивида. Но някои адвокати споделят, че Ватикана въпреки всичко се е заел да съблюдава европейските правила за правата на индивида, когато е подписал валутната спогодба на Европейския съюз през 2009 година

Ватиканските музеи са един от главните източници на доходи за Ватикана. Музеите, които претърпяха огромен финансов удар от затварянето и рестриктивните мерки заради COVID-19, усилиха цената на билет от 17 евро на 20 евро.
 Ватиканът разгласява лист с парцелите си
Ватиканът разгласява лист с парцелите си

4 051 са в Италия и 1120 по света

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР