Четири впечатляващи изложби за Нощта на музеите в Бургас, нови

...
Четири впечатляващи изложби за Нощта на музеите в Бургас, нови
Коментари Харесай

Нови атракции, разкопки и впечатляващи изложби в Бургаския музей за лятото

Четири впечатляващи изложения за Нощта на музеите в Бургас, нови атракции в експозициите  на Регионалния музей и разкопки на няколко  обекта през това лято. На специфична конференция през днешния ден от културната институция показаха своите проекти за туристическия сезон.

Изложба „ Средновековна сграфито керамика от българското Черноморие “ ще бъде открита в Бургаския археологически музей. Тя ще е в зала „ Трезор “ и ще включва  блюда, купи и паници с разнообразни изображения – растителни, геометрични, скотски и други,  съобщи шефът на културната институция Милен Николов:

„ Това е първата и единствена по рода си сходна галерия, която показва най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от интервала XII–XIV в. Сред експонатите намират място такива международни монументи като барсът от Русокастро, еленът от Балчик и воинът-пантера от Созопол. Изложбата е взаимна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. “



В природонаучния музей ще бъде показана галерия с приморски пясъци от целия свят, която е подготвяна 8 години. Тя е единствена в в България.

„ Ще бъдат показани пясъци от всички континенти включително Антарктида, от разнообразни плажове – златисти (Копакабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, само че има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай). “

В етнографския музей през лятото ще може да бъде прегледана изложбата " Нестинарството – българската магия с огнена жарава “ – 11 табла с фотографии от 1946 и 1953 година, които показват в елементи нестинарския празник на 3 юни в село Българи и неговата кулминационна точка – танца върху огнена жарава, а в Историческия ще бъде подредена галерия „ Манастирската просвета на Блаканския полуостров “, която е гостуваща от музея в Самоков.

„ В нея са показани манастирите и манастирската просвета на Балканите посредством 30 фотографии от разнообразни Балкански манастири. " Манастирската просвета на Балканите " съставлява дребна, само че представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев. Негова е заслугата за разпространение, проучване и опазване на духовното завещание на Атон – Света гора. “

За летния сезон РИМ – Бургас е приготвил и редица атракции. В Археологическия музей посетителите ще могат да прегледат експозицията, дегустирайки вино от локални винопроизводители. Чашите, които ще се употребяват за дегустация, са реплики на истински чаши за вино от праисторията, гръцката и римската древност, както и от междинните епохи, открити при разкопки на РИМ – Бургас. Също в Археологическия  музей ще бъде самостоятелен ъгъл за фотография. В особено направена арт апаратура посетителите ще могат да се снимат във тип на императори, изобразени на антична монета.

В Етнографския музей също ще бъде самостоятелен ъгъл за фотография. Музеят предлага забраждане с истинска забрадка за глава от с. Люляково, с която посетителките ще могат да се снимат при стана от експозицията.

В Историческия музей ще бъде самостоятелен ретро-кът от края на 19 – нач. на 20 в., където посетителките ще могат да си създадат фотография с имитация на присъща за интервала дамска шапка.

Разкопки на 4 обекта, финансирани от Община Бургас, ще организира през това лято Бургаският музей. Осигурената сума за изследванията е над 80 хиляди лв., заяви шефът на РИМ - Бургас Милен Николов:

" Ще продължат разкопките на Акве калиде, в зоната на северната стена на римската баня. Ще се изследва и нов обект, където има открити печати на цар Петър и брачната половинка му Ирина, само че поради нападения на иманяри обекта не се афишира. Също по този начин ще продължат подводните изследвания. Ще бъдат направени две експедиции – една от Центъра за подводна археология, която ще работи в залива Форос, и една взаимна, сред НИМ и РИМ–Бургас, която ще работи в залива Ченгене скеле и край нос Каба бурун. "  

Планира се продължение на археологическите разкопки на средновековния град Русокастро. Там ще се допроучва щерната на замъка на крепостта, както и тайният проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град. Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ–Бургас е кандидатствал с план и пред Министерството на културата.



За пръв път бяха показани две от последните находки от крепостта Русокастро. Единият артефакт съставлява керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху огромно ястие, изпълнено е в техниката сграфито.

Специален посетител на конференцията беше доцент д.и.н. Николай Овчаров – проучвателя на Перперикон, Мисионис, замъкът във Вишеград и мн. други Той участва като специалист, мощно впечатлен от средновековният град Русокастро. Доц. Овчаров показа своите най-нови изследвания за борбата при Русокастро през 1332 година, намерили място в най-новата му книга му „ Цар Александър Асен. Миротворецът “. Присъстваха и кметът на Община Камено Жельо Вардунски, зам.-кметът по просвета, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева и други

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР