Четири месеца след избухването му в Ухан, Китай, коронавирусът продължава

...
Четири месеца след избухването му в Ухан, Китай, коронавирусът продължава
Коментари Харесай

Как коронавирусът влияе на политика

Четири месеца след експлоадирането му в Ухан, Китай, коронавирусът продължава да тормози страните и народите, без признаци да се отдръпва. Въпреки че цялостната мощ на пандемията към момента не се усеща по целия свят, публичното внимание е загрижено за това по какъв начин най-добре да се реагира. Тъй като обществата минават към режим на обществено разграничаване, вирусът ще оформи политиката по повече от един метод, написа турското англоезично издание Dailty Sabah в превода от организация Фокус.
Смущенията, породени от пандемията, дават плодородна почва за пренастройка на политическия живот. Всъщност политическите ориси на доста водачи и страни могат да бъдат усъвършенствани или да бъде понижено въздействието им в идващите седмици и месеци. Ето пет метода, по които коронавирусът оформя политиката:
Разширяване на изпълнителните пълномощия
Изправени пред тежки рецесии, страните реагират посредством разширение пълномощията и престижа на централната власт. Конвенционалният метод на осъществяване на политиката дава опция на изпълнителната власт да стъпи напред с необятни пълномощия. В тези случаи ръководителите ще виждат позициите си укрепени и ролята им засилена. Изменението на конституциите за овластяване на централните държавни управления е по-приемливо в изискванията на рецесия.
Предизвикателство може да възникне в случаите, когато водачите се разболеят от COVID-19 и са неработоспособни. Там, където линиите на политическа последователност са неразбираеми, битките за власт могат да станат непредсказуеми.
Ролята на Народното събрание
Разширяването на пълномощията на изпълнителната власт върви паралелно с намаляващото въздействие на законодателната власт. Настоящата пандемия усилва казуса, като прави самият акт на привикване на Народното събрание риск за публичното здраве. Дори и с софтуерни благоприятни условия вземането на решения от огромни съвещателни органи става неловко.
Предизвикателството е съществено, когато вземането на решения в Народното събрание може да докара до последици. Нанси Скола от Politico неотдавна посочи високия риск, който COVID-19 съставлява пред законодателите в Съединени американски щати. Средната възраст на членовете на Камарата е 58 години. Сред членовете на Сената, тя е съвсем 63, а някои са на 80 и повече години. Преконфигурирането на това по какъв начин ще работи Конгресът на Съединени американски щати на фона на рецесията, остава приоритет. Дистанционното гласоподаване е вероятен вид.
В страни, в които политиците са се стремили да отрежат крилата на Народното събрание, коронавирусът може да послужи като опрощение за по-нататъшно консолидиране на властта.
Роля на опозиционните партии
Както във времена на война или изключително състояние, опозиционните партии би трябвало да прекратят стандартната си политическа активност. Обикновените политически занимания ще бъдат възприемани като злонамерено дребно партизанство. Изборът е да се преориентират като градивни сътрудници или да изберат нежеланата задача да станат послушни. Някои опозиционни партии могат да се причислят към държавните управления на националното единение. Политиците, които стартираха нови политически планове, мъчно могат да чакат да получат доста медийно внимание.
Влияние върху изборите
В момента общественото разграничаване остави политическите акции и изборите в неразбираемо бъдеще. След като митингите и нормалната политика са невъзможни, претендентите се надпреварват да измислят смислени други възможности. Електронното гласоподаване е от софтуерна позиция, до момента в който гласуването по пощата остава алтернатива.
Най-големи последици от COVID-19, ще има за президентските избори в Съединени американски щати тази година. В първичните избори впечатляващото завръщане на някогашния вицепрезидент Джо Байдън и съвсем непреодолимата му преднина минаха на назад във времето след експлоадирането на пандемията. Остава да забележим по кое време и по какъв начин ще се организира Демократическата национална конференция и по какъв начин ще протекат изборите през ноември. Ако обстановката продължи да се утежнява до лятото и отговорът на администрацията на Тръмп се окаже ужасяващ, пандемията от ковид може да се окаже преждевременна есенна изненада за президента.
По-малко обвързани с правила и правила и с по-малко запаси спрямо Съединени американски щати, други страни могат просто да решат да отсрочат изборите, планувани за идващите месеци.
Скандалите ще бъдат забравени
Тъй като пандемията се популяризира и оцеляването става главен приоритет, политическите кавги, преобладаващи в новинарския цикъл преди няколко седмици, остават под линия. Делата за корупция, които бяха водещи заглавия на Балканите предишния месец, бяха значително забравени. Докато държавните чиновници се оправят с ковид, се появяват нови случаи на неприятно ръководство и непросветеност. Тези нови случаи затъмняват предходните политически кавги и корупция. Когато пандемията отстъпи, събитията от началото на тази година ще се преглеждат като принадлежащи към по-ранна епоха.
Вирусът пренастройва обществените взаимоотношения по способи, които по-рано никой не си е представял. Политиката няма да бъде пощадена.
СЗО: Рано е Европа да разхлабва ограниченията против ковид
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР