Четири години след унищожителния пожар в Нотр Дам, екипи, работещи

...
Четири години след унищожителния пожар в Нотр Дам, екипи, работещи
Коментари Харесай

Сложен дигитален модел има ключова роля в реставрацията на Нотр Дам

Четири години след унищожителния пожар в Нотр Дам, екипи, работещи по възобновяване на готическата катедрала, се стремят да възстановят огромна част от развалените сектори, като употребяват материали като дъбово дърво и камък, издържали тестването на вековете.

Стремежът на всички е признакът на Париж да бъде отворен за гости до края на идната година.

Строителите, архитектите и инженерите имат преимуществото на някои технологии от 21-ви век, в това число съвременен програмен продукт за осведомително моделиране на здания (BIM), който им разрешава да работят с извънредно подробни 3D цифрови модели на катедралата и околния терен, подкрепени от мощна технология за калкулации в облачно пространство, написа FastCompany.

" Това разрешава да разберем извънредно значими елементи по какъв начин постройката е издигната, по какъв начин са съчетани обособените й детайли ", споделя Андрю Анагност, основен изпълнителен шеф на колоса в региона на софтуера за планиране Autodesk, който е дал механически съвещания, програмен продукт и финансова помощ за плана, малко след пожара.

Дигиталният модел, чието основаване е лишило повече от година, включва над 12 000 обекта, над 30 000 кв. м каменна стена, повече от 3900 кв. м оловен покрив и 186 свода на катедралата.

" Веднага осигурихме финанси, тъй като искахме да влезем и да стартираме да оказваме помощ, само че не това е най-важното ", споделя Анагност. " Най-голяма стойност има това, което успяхме да създадем. "

За благополучие, френската компания Art Graphique and Patrimoine (AGP) към този момент разполага с подробни цифрови сканирания на огромна част от катедралата във типа, в който е била преди пожара. След това AGP и Autodesk работят по повторното сканиране на обекта, с цел да схванат какво се е трансформирало след пожара.

Това беше комплициран развой.

Работниците на място снимаха 3D геометрията на катедралата точка по точка благодарение на лазерно и фотографско съоръжение, като в същото време съблюдаваха строги правила, с цел да лимитират рисковете, свързани със строителните материали, употребявани в църквата.

След това други експерти трансфораха данните от този развой в детайлни форми и обекти. Това разреши на специалистите да видят по какъв начин постройката се е изместила при пожара - значимо за попречване на възможни проблеми със стабилността и да възнамеряват процеса на възобновяване.

" Отне към година, с цел да вземем всички тези точки и да ги превърнем в интелигентни обекти, които съдържат информация, с която може да се направи нещо ", споделя Никола Мангон, вицепрезидент на отдел " Архитектура, инженерство и тактика за строителната промишленост " в Autodesk. " Използвахме два разнообразни набора от данни и ги обединихме, тъй че да можем да забележим дупките в покрива, само че и да забележим дали главната структура се е разместила. "

Сега архитектите и инженерите, работещи по плана, могат да употребяват 3D модела за всевъзможни цели, като да вземем за пример преструване на разнообразни разновидности за осветяване на възобновената катедрала.

Моделите оказват помощ и за обмисляне на екипите, които ще работят в от време на време лимитираните пространства в средновековната черква, споделя Мангон, който е учил инженерство в Специалното учебно заведение за публични действия и чиито класове се организират единствено на няколко пресечки от Нотр Дам.

" Това е като " Мисията невъзможна ". Всяко малко късче се прави цифрово, а с 3D модела можеш да симулираш всичко. ", изяснява той.

Дори когато катедралата бъде отворена още веднъж, моделът може да продължи да извършва значими функционалности.

Обсъжда се опция да се употребява за датчици, които оказват помощ при идентифициране местоположението на пожари, при положение, че още веднъж има сходен случай.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР