Четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори

...
Четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори
Коментари Харесай

Четенето намалява стреса и успокоява нервите

Четенето на книги е най-хубавият метод за релаксиране и даже единствено шест минути могат да се окажат задоволителни за понижаване на равнището на напрежението с повече от две трети, демонстрира ново изследване.

Този способ работи по-добре и по-бързо по отношение на другите способи за усмиряване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на мира, демонстрира изследването. Психолозите считат, че повода за това е, че човешкия мозък би трябвало да се концентрира върху четенето и въвличането в света на литературата понижава напрежението в мускулите и сърцето.

Проучването било осъществено измежду група доброволци в университета в Съсекс. Техните равнища на напрежението и сърдечният им темп били увеличени посредством серия от проби и извършения, след което те били подложени на проби с разнообразни обичайни способи за релаксиране. Четенето дало най-хубави резултати, като понижило равнищата на напрежението с 68%, оповестява невропсихолога доктор Дейвид Люис.

Участниците трябвало да четат на безшумно място единствено шест минути, с цел да намялат сърдечния си темп и да успокоят напрежението в мускулите, разкрили учените. Слушането на музика понижило напрежението с 61%, чашата чай или кафе - с 54%, а разходката с 42%.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР