Често срещаме понятието суперхрани. То обаче не значи нищо конкретно.

...
Често срещаме понятието суперхрани. То обаче не значи нищо конкретно.
Коментари Харесай

Суперхрани за здраве - актуализиран списък


Често срещаме понятието суперхрани . То обаче не значи нищо съответно. Ясно е, че храните, слагани в тази категория се отличават с потребния резултат на състава. Общественият здравен институт на Съединени американски щати неотдавна разгласява 25 храни, които могат да се одобряват като изключително здравословни. Препоръките на специалистите са те да участват в менюто ни допустимо повече, в случай че държим на здравето си. Освен повече тонус, те способстват за понижаване на риска от хронични болести, като сърдечносъдови и диабет.
Зеле – богато е на калций, желязо, фолиева киселина, витамини и фибри. Същевременно то е оскъдно на калории. Полезният му резултат е разполагаем при потреблението му в недопечен тип. Най-полезно е аленото зеле. Добър здравословен резултат има и Китайското. Карфиол – съдържа фибри, фолиева киселина витамин В6, С, К и калий. Също нискокалоричен, поддържащ чревната перисталтика и електролитния баланс в организма. Алабаш – отличава се с наличието на витамин С, В6 и калий. В него също се намират по този начин скъпите за нас фибри и фолиева киселина. Зелен лук, праз – източник са на витамин А и С. Добре познати са поради характерния им усет. Освен поради него салатите са по-здравословни с тях. В зеления лук също по този начин се намират витамин А и К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий. Богати са на фибри. Брюкселско зеле – не са обичаен зарзават за българската софра, само че наред с броколите и други листни зелени зеленчуци съдържа съставки, които отстраняват основаването на рискови фактори за канцерогенно развиване в организма. Това се дължи най-много на глюкозинолатите и изотиоцианатите в него. Иначе брюкселското зеле е богато на фибри, фолати, витамини А, С, К и В6, желязо и калий. Приблизително два пъти по-калоричен е в сравнение с предходните зеленчуци. Порция тиква съдържа повече калий от един банан, което я прави потребна храна за сърцето. Богата е на фибри, витамин В6, С, Е и желязо, само че се отличава с съществуването на бета-каротин, на който и дължи оранжевия си цвят. Очите ни „ обичат “ тиква. Тя е изключително подобаваща, в случай че страдаме от едва зрение през нощта и по принцип. Може да се употребява варена или печена съгласно персоналните желания. Броколи – голям брой проучвания документират изгодата на броколите по повод профилактиката на хроничните и раковите болести. Отличават се с високото наличие на витамин С и фолиева киселина. Препоръчителна храна са за дами планиращи бременност. Сладки пиперки – обезпечават 300% от нужната дневна доза витамин С, 100% от витамин А и са добър източник на витамин В6. Свързани публикации.. Патладжан - с какво е потребен и с какво е нездравословен 0 Боровинките – „ супер храна ” за черния дроб 0 Кои са 6-те нови суперхрани? 0

Различни сортове зелено зеле, кале и други – калето съответно е необикновен източник на витамин К – купа от него обезпечава 700% от нужната дневна потребност. Тези зеленчуци са цени поради съществуването на фибри, фолиева киселина, витамини В6, С, А, Е, също по този начин магнезий, калции, желязо, цинк, калий. Калето съдържа също като блюкселското зеле и броколите глюкозинолати. Маруля и разнообразни типове салатни зелени листни зеленчуци – купа нарязана маруля съдържа едвам 5 калории, само че тези зелени листа могат да ни дадат вкусна салата и бъде натурален източник на витамин А, В6, С, Е и К, както и на калций, магнезий, желязо, калий и, несъмнено, фибри. Магданоз и цикория – съдържат букет витамини, фолиева киселина и цинк. Спанак – кемпферолът в него има протективен резултат против хронични и ракови болести. Някои от съставките на спанака усъвършенстват разхода на О2 при физическо натоварване. Тирозинът пък подкрепя бързината на рефлексите. Крес (пореч) – изследвания демонстрират изгодата му за понижаване на риска от развиване на диабет вид 2. Същото се отнася изобщо за всички листни зелени зеленчуци. Може да се употребява недопечен или в манджа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР