Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия,

...
Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия,
Коментари Харесай

Чехия: Оръжие на Гебрев е било мишена на руски агенти

Чешкият външен министър Ян Хамачек удостовери, че търговецът на оръжия, чиято стока е била цел на детонацията в чешки оръжеен склад през 2014 година, е Емилиян Гебрев, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Вярно е, че е било опит за заличаване на пратка муниции за България и че първичният проект е бил детонацията да стане отвън Чехия. Нещо се е объркало ", сподели Хамачек в изявление за в. " Лидове вести ".

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговори: " Така е. Срещу същия този човек бе осъществен опит за отравяне в България. Българските управляващи търсят трима чиновници на съветското разузнаване по този въпрос. Един от тях е търсен и от чешката полиция.

" Случилото се не е било държавен тероризъм, било е офанзива против стока, владеене на български оръжеен търговец. Разбира се, наличието на сътрудници на съветското военно разузнаване на наша територия е безусловно недопустимо “, съобщи и министър председателят Андрей Бабиш.

Компанията на Гебрев ЕМКО обаче отхвърли да е правила поръчки или възнамерявала доставки от чешкия склад в месеците преди детонацията и най-малко година след нея. Но прави усещане, че в известието не се оповестява неговото име.

Хипотезата, че Гебрев е употребявал чешки хранилища като хранилище за остарели муниции от страни от някогашния Варшавски контракт, които по-късно е транспортирал за Украйна, беше стартирана от някогашния зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун пред украинската работа на Радио Свободна Европа.

Прага споделя, че гърмежът е дело на същите сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ, упреквани за отравянето на съветския разузнавач Сергей Скрипал във Англия през 2018 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР