Чешкият президент Милош Земан назначи днес за премиер Петр Фиала,

...
Чешкият президент Милош Земан назначи днес за премиер Петр Фиала,
Коментари Харесай

Нов министър-председател се обяви за Джеймс Бонд

Чешкият президент Милош Земан назначи през днешния ден за министър председател Петр Фиала, лидер на десноцентристката коалиция " Заедно ", спечелила парламентарните избори през октомври.

Фиала е роден на 1 септември 1964 година в град Бърно. През 1988 година приключва философския факултет на бърненския университет " Томаш Масарик ". Има диплом по чешки език и литература, както и по история. Преподавал е политология, работил е като историк и публицист. Влиза в политиката като теоретичен консултант на премиера през 2011 година и на просветния министър година по-късно.

Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира тъкмо по пладне, под звъна на църковните камбани.

" В фамилията ни бе нещо естествено да имаш университетско обучение, културен живот и да се интересуваш от публични и политически въпроси ", споделя той. " Бях учтив в либерален дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които считам за обективни още от дете ", прибавя политикът.

От 2013 година Петр Фиала е народен представител в чешкия парламент, а от 2014 година - водач на Гражданската демократическа партия. Женен е, има щерка и двама синове.

Вярващ и в същото време прагматик, Фиала получава свето кръщение през 1986 година, когато църквата към момента е преследвана от комунистическия режим. Днес той носи брада и очила и грижливо пази в загадка частния си живот. Но се знае, че обича литературата и футбола, отбелязва Франс прес.

" Всъщност съм Джеймс Бонд ", подмята той в едно от интервютата си и изяснява: " Бонд стреля добре, аз също. Освен това той приказва разнообразни езици и е добре образован; уповавам се, че давам отговор и на тези критерии ", изяснява министър председателят.

Успоредно с политическата си активност Фиала продължава да се занимава с научни проучвания, показва ТАСС. Почти всяка година той издава писания със заглавия като " Политическите партии в Централна и Източна Европа " и " Католицизмът и политиката ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР