Червата ни са един от важните органи в тялото ни

...
Червата ни са един от важните органи в тялото ни
Коментари Харесай

Разкриха какво е въздействието на суровата и готвената храна върху червата

Червата ни са един от значимите органи в тялото ни и затова би трябвало да се грижим за здравето им. Суровата и готвената храна са двата вида субстанции, които попадат в червата и могат да им се отразят директно, по тази причина е значимо да знаем какво тъкмо е въздействието им.

Тъй като готвенето включва излагането на храната на топлота, тя трансформира физичните и химичните си свойства. Но това трансформира ли деликатната микробна среда в червата? Това е въпросът, на който откривателите неотдавна си сложили, пишат от zdrave.to. “Нашата лаборатория и други сходни изследваха по какъв начин другите типове диета, като вегетарианската, по отношение на режима на основата на месо, въздействат на микробиома на индивида – споделя старшият създател на новото изследване, доктор Питър Търнбоу, доцент в университета в Калифорния.
– С изненада открихме, че никой не е изучавал фундаменталния въпрос по какъв начин самото готвене трансформира състава на микробните екосистеми в нашите вътрешности ”, прибавя той.

В новото изследване, откривателите изучили по какъв начин другите типове варена и сурова храна могат да повлияят на микробиома на червата при лабораторни мишки. За да създадат това, те хранели мишките със сурово или варено говеждо месо, недопечен или варен сладостен картоф. Екипът употребявал тези храни, тъй като предходни изследвания посочили, че готвенето трансформира питателните им съставни елементи и тъй като и двете постоянно участват в менюто ни.

Първо, откривателите разкрили изненадващо, че суровото месо и вареното месо не въздействат върху микробиома на червата на мишките по явно разнообразни способи. Има обаче ясни разлики сред това по какъв начин суровите и варените сладки картофи въздействат на гризачите.

Мишките на диета със недопечен картоф имали по-лошо бактериално многообразие в червата, както и по-малко бактерии. Те също са имали по-висок дял бактерии Bacteroidetes, които играят основна роля в разграждането на глюканите, форма на захар.

На последния стадий от своите проучвания учените се обединили с професионален готвач и наели пет здрави дами и трима мъже на възраст 24-40 години, които се съгласили да вземат участие в диетичния опит.

Готвачът приготвял сравними сурови или варени растителни ястия, които участниците опитвали в случаен ред за 3 дни всяка. След 3 дни на сурова или варена диета участниците изпращали проби от изпражненията си в лаборатория за разбор.

Още един път откривателите забелязали ясни разлики сред популациите на чревните бактерии след излагане на сурова по отношение на варена храна. Има обаче фини разлики в измененията, които откривателите разкрили в човешката микробиота, спрямо тази на мишките.

В бъдеще откривателите целят да проведат спомагателни изследвания, които ще им разрешат да схванат по-добре освен по какъв начин готвената храна влияе върху бактериите в червата, само че и за какво има разлики в това по какъв начин готвената храна влияе върху хората и при други бозайници.

“Наблюдението, че ежедневните храни нарушават бактериалната физиология на червата, когато се употребяват сурови, основават благоприятни условия за смяна на човешкия метод на хранене и подтиква към полифармакологичен взор върху взаимоотношенията сред микробиома на червата и диетичните дребни молекули ”, заключили откривателите.
Борис АЛЕКСАНДРОВ
Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР