Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този апетит не е

...
Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този апетит не е
Коментари Харесай

До какво биха довели рестрикции в кредитирането

" Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този " вкус " не е от през вчерашния ден. Това е развой, който продължава години. Доста експресивен стана сега, в който се случи  високата инфлация  – хората изпитаха терзания какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване.  Българинът е традиционалист - в сходна обстановка се насочва към недвижимите парцели . "
Този коментар направи в изявление за БНР Иван Стойков, анализатор и специалист от финансовия портал " Моите пари ".

Наблюдава се  сериозен растеж на кредитирането  – както при ипотечните, по този начин и при потребителските заеми, акцентира той.

Как да ограничим рисковете при изтегляне на заем

" Всеки провиснал заем е притежател на равнище на риск.  Няма безусловно безрисков заем . Колкото повече заеми се отпускат от банките, толкоз повече заеми има, които могат в един миг да се окажат рискови ", разяснява Стойков по отношение на рекомендациите на Българска народна банка към комерсиалните банки да преразгледат режима на кредитиране.

 istock istock
Дали рекомендациите ще дадат резултат , ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, посочи специалистът. По думите му, в случай че Българска народна банка регистрира съответни недостатъци и нередности, ще се стигне и до съответни оферти на Централната банка.

Увеличават се необслужваните заеми

" Ще забележим и по-конкретни ограничения, в случай че се постановат такива . За момента приказваме единствено за рекомендации с вярата комерсиалните банки да се съобразят с тях. "

Сегашните темпове на кредитиране не значат, че заеми се отпускат безсистемно, разясни Иван Стойков.

При въвеждането на възможни рестрикции,  с цел да се защищити банковата система от прегряване , може да намалее търсенето на парцели и да има  отлив на клиенти както от банките, по този начин и от имотния пазар , заключи той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР