Черната пустиня, известна още като Харат ал-Шам или прокълнатата пустиня,

...
Черната пустиня, известна още като Харат ал-Шам или прокълнатата пустиня,
Коментари Харесай

Прокълнатата пустиня на Йордания, която е на път да се превърне в новата ѝ столица

Черната пустиня, известна още като Харат ал-Шам или прокълнатата пустиня, е едно доста забавно място в Йордания. Суровият пейзаж споделя историята на минали и сегашни цивилизации, които безрезултатно са се пробвали да го опитомят. Римски руини, полузавършени бетонни структури, съвременни военни бази и бежански лагери са осеяни по автомагистралата от двете страни на Харат ал-Шам.

Но след избрана точка пустинята гълтам всеки симптом на човечеството - надали някой живее тук, с изключение на номадски бедуини, които се скитат измежду неолитни " ловни хвърчила " (огради за животни, сложени от праисторически ловци хиляди години по-рано) и антични сафаитски надписи, написани на арабски акцент, който предхожда възхода на исляма.

Макар и по-малко известна от други атракции в Йордания като Петра и Стълбовете на мъдростта, Черната пустиня предлага на посетителите милиони години естествена и човешка история, в това число превъзходна влажна зона в пустинята, захранвана от нежен оазис. Това обаче може да се промени, в случай че йорданското държавно управление получи своето. Проектът New City има за цел да сътвори втора столица на ръба на Черната пустиня до 2050 година, като употребява евтина земя, с цел да примами популацията на Аман отвън гъсто задръстения център на града.
 Снимка 625662

Някои специалисти са скептични във връзка с проекта - единственият източник на вода в Черната пустиня, оазисът Азрак, преди този момент е пресушен заради прекалено изпомпване и се е налагало да бъде изкуствено възроден. А и планът може вечно да преобрази красивия, населяван от духове пейзаж на Черната пустиня. Или поради компликациите, които Йордания има с водоснабдяването, Новият град може да се трансформира в още един зарязан монумент на суровостта на пустинята. Съвременното кралство Йордания не е първата страна, която се пробва да засели тази област. Черната пустиня е осеяна с " пустинни крепости ", поредност от структури, издигнати сред късната римска и ранната ислямска ера.
 Салинас Грандес - солената пустиня в Аржентина
250 километра по сол

Километри сол

В късната древност Черната пустиня е била на границата сред Римската и Персийската империя и е претърпяла близо пет века на интензивни борби, преди ислямският халифат да изтласка и двете суперсили от района. До съвремието районът е бил доминиран от бедуински номади, към които се причисляват дребен брой друзи и чеченски заселници, пристигнали от другаде в Османската империя в оазиса Азрак през XIX век.

През годините излиза наяве, че управлението даже на празна земя дава на племената лостове за въздействие върху водните източници и пътищата на керваните - без значение дали за търговия, военни акции или поклонение хадж. Градове като селищата на друзите и чеченците в Азрак се разрастват, " с цел да служат на бедуините ", доставяйки им промишлени артикули и други потребности.
 Снимка 625660

Промените в пейзажа стават по-драстични чак през последните няколко десетилетия, поради бързото повишаване на популацията на Йордания. Йордания, една от страните с максимален дефицит на вода в света, е преизпомпвала своите водоносни хоризонти дотам, че водните тела към оазиса Азрак, даже след изкуствено изпомпване на вода назад във влажните зони, са единствено 0.04% от историческия си размер.

Голяма част от водата е изпомпвана за обслужване на Аман, чието население се е удвоило от 1975 година до 2000 година и още веднъж сред 2000 година и 2020 година Около една четвърт от водоснабдяването на столицата в този момент идва от Азрак. Същият този растеж на популацията обтяга инфраструктурата и планът за нов град има за цел да сътвори по-ефективна и по-малко препълнена опция на столицата. Ако всичко върви по проект, държавните министерства също ще бъдат преместени от Аман в новата метрополия.
 Снимка 625661

Тъй като регионът е най-вече ненаселен, управляващите възнамеряват да финансират плана, като предложат на бизнесмените имоти евтина празна земя. Схемата обаче ненапълно е спорна, считат доста специалисти, защото пустотата значи и липса на " характерни за мястото действия ", които биха могли да привлекат вложители: няма естествени запаси, които да се експлоатират, няма огромни индустриални зони, които да се обслужват, няма подпочвени води за земеделие. Вместо това може би е добре държавното управление да се концентрира върху разширението на градовете, които към този момент съществуват в провинциите.
 Haramain - високоскоростният трен, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия
Влакът стрела, ръководен и от дами, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия

Кралството има грандиозни проекти за своята железница

Всъщност цената на Черната пустиня може да се дължи на това, че е оставена непокътната и може би е добре да си остане такава, както отбелязват от BBC. В източната част на пустинята се намират четири от 12-те естествени резервата на Йордания - и огромна част от естествените хубости на страната.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР