Чехия настоява да получи обезщетение от 50 милиона евро в

...
Чехия настоява да получи обезщетение от 50 милиона евро в
Коментари Харесай

Рекордно обезщетение иска Чехия от Полша

Чехия упорства да получи обезщетение от 50 милиона евро в границите на модифициран план за двустранно съглашение с Полша във връзка гигантската каменовъглена мина " Туров ". Това съобщи през днешния ден чешката министърка на околната среда Анна Хубачкова, съобщи Франс прес.

Прага се оплаква от последствията за околната среда като звук, прахуляк и намляване на подземните води, прецизира Българска телеграфна агенция.

Чехия показва, че тези вреди са провокирани от употребата на тази лигнитна мина, работеща от 1904 година

Мината е ситуирана в Югозападна Полша, на границата с Чехия и Германия, която също се оплаква от нея. Въпреки митингите на тези две страни през 2020 година полското държавно управление продължи с шест години разрешението за употреба на " Туров ".

Сезиран от Прага, Съдът на Европейския съюз разпореди през май 2021 година работата в мината неотложно да спре заради вредоносните последствия за околната среда.

През септември Съдът на Европейския съюз наложи на Полша санкция от 500 000 евро на ден, до момента в който затвори мината. Варшава обаче отхвърли да заплаща, жигосах " противозаконната глоба " и съобщи, че " Туров " е нужна с оглед енергийната сигурност на страната.

Хубачкова беседва във вторник във Варшава с полската си колежка Анна Москва и заяви в Туитър, че е готово " модифицирано проектоспоразумение с Полша за " Туров ".

Хубачкова изясни за чешката организация ЧТК, че Прага упорства за обезщетение в размер 50 милиона евро, а Полша счита да заплати 40 милиона евро.

Според Хубачкова планът ще бъде разискван в сряда от чешкото държавно управление и договарянията с Полша ще продължат " в идеалния случай до края на януари ".

Мината подсигурява доставките на към 7 % от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, има намерение да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от сегашните 25 квадратни километра на 30 квадратни километра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР