Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинено

...
Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинено
Коментари Харесай

Наблюдават язовирите денонощно

Част от язовирите бяха следено изпуснати поради солидното снеготопене, породено от преваляванията. Не се стигна до тежки произшествия. Създадена е организация за непрекъснато наблюдаване на язовирите и реките. Към момента няма язовири, които посредством следено изпускане да заплашват хората и имуществото им. Това сподели министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на чуването си в пленарна зала в Народното събрание за влошената метеорологична конюнктура.

" Въпреки интензивното развиване на ситуацията и получените голям брой сигнали за интервала с помощта на бързата реакция и взаимни дейности на изпълнителната власт, не се стигна до тежки произшествия, свързани със починали и потърпевши жители ", сподели той. 

" 268 сигнала свързани с усложнената метеорологична конюнктура са обработени. Повече от 450 чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР са взели участие. Общо над 120 съдействия са оказани. Създадена е организация за наводнени пътища и къщи ", заяви той. 

По думите му в резултат на ситуацията са наранени инфраструктурни обекти, жилищни здания, дворове и други. Терзийски заяви, че има защита от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за напредване по обходни направления. Остава бедственото състояние в редица обитаеми места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

" Към тази заран електрозахранване нямат 26 обитаеми места, 4027 клиента. Те се намират Сливница, Своге, Костинброд и Драгома ", разкри Терзийски.

Мнистърът на околната среда и водите Емил Димитров разяснява, че е озадачаващ фактът, че язовирите са цялостни през този сезон. Те бяха цялостни и преди дъждовете, добави той. Екоминистърът изясни, че язовирите работят като буфер – събират водата, само че не могат да поемат 160 пъти повече вода. Той беше безапелационен, че в народен проект някои имат вода за година, а има и такива, цялостни за две или три.

По думите му река Дунав е под праговете за внимание, до момента в който в река Струма имаше 20 кубика, в река Конска – 89, в Искър – 165. В река Арда се е събрала 800 литра вода на квадратен метър, като там огромна роля са изиграли каскадите, разясни Димитров и добави, че всички води, които трябваше да се излеят в Марица, са били арестувани в язовирите, с цел да не бъде наводнен Пловдив. В същото време в посока Гърция и Турция е било изпускано доста малко количество - 400 литра на квадратен метър.

Все отново има сериозни точки и те са по Черноморието - язовирите Камчия, Тича и Ясна поляна. Има известна особеност, разяснява екоминистърът, в това, че Камчия и Тича се намират на 10 км един от различен, а първият е цялостен, до момента в който във втория се събрало доста малко количество вода. Язовир Ясна поляна също не се напълнил с упования размер, добави Ревизоро. 

Според него най-зле е обстановката при напоителните язовири за земеделците, само че се поставят старания да се обезпечи вода за летния интервал. 

" Климатичната конюнктура беше извънредно тежко ", разяснява и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Той изясни, че е бил образуван спешен щаб за наблюдаване на всички язовири под контрола на ведомството. По думите му е имало следено изпускане на язовири, където това е било належащо. Язовир Бистрица е бил подложен на изключителни инспекции,а конфликтна точка е бил язовир Земен. По-голямо наблюдаване е имало в бент. Амбарица в община Кирково, който е преливал, изясни икономическият министър.

" Електроенергийната система е постоянна и българските жители би трябвало да бъдат спокойни ", съобщи пък енергийният министър Теменужка Петкова по време на чуването. Тя осведоми, че НЕК има водноелектрически централи с обща конфигурирана мощ 2737 мегавата турбинен режим и 930 мегавата помпен режим. НЕК стопанисва 33 язовира.

Петкова осведоми, че са подхванати ограничения за следено изпускане на язовирите. От 0 часа на 13 януари е въведено 24 часов режим на работа на Водноелектрическа централа " Батак " за оптимално отработване на постъпващите приток. Към 13 януари язовир Батак е цялостен на 68,9 % и няма заплаха от преливане. Процентът на запълване на каскада " Въча " е 88.1 % към 13 януари и няма заплаха от преливане. От 12 януари в Язовир " Цанков камък " стартира повишение на постъпващите приток въведен е форсиран режим на работа за отработване на постъпващите приток. " Цанков камък " продължава да работи на цялостен товар. В Язовир " Кърджали " е осъществено следено изпускане на водни размери, което към този момент е прекъснато на 13 януари. Язовир " Студен бунар " работи на форсиран режим.

От 10 до 13 януари са установени повреди на 4 електропроводи на 110 киловолта и два електропровода на 400 киловолта, съобщи енергийният министър. На 11 януари без ток към 8 часа са били 70 обитаеми места без токи над 15 хиляди клиента на енергийните дружества.На 12 януари без ток са били 63 обитаеми места, на 13 януари-40 обитаеми места.

Петкова също заяви, че през днешния ден без ток са 26 обитаеми места и 4227 клиента като тези обитаеми места са във високопланински места, на територията на община Своге, Драгоман Костинброд и Сливница. По думите на Петкова повредите на тези места ще бъдат отстранени през днешния ден.

" Газовата инфраструктура функционираше обикновено, само поради повишаване на речните равнища е била изключена една от станциите на Булгартрансгаз, само че по-късно работата й е била възобновена. Доставките на газ вървяха обикновено ", сподели още Петкова.

" Готови сме посрещнем упования пик на ползване на ток в идващите дни поради намаление на температурите ", увери министър Петкова, написа Монитор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР