Част от държавните висши учебни заведения искат 20% по-високи такси

...
Част от държавните висши учебни заведения искат 20% по-високи такси
Коментари Харесай

Университети искат 20% увеличение на таксите за обучение


Част от държавните висши образователни заведения желаят 20% по-високи такси от новата академична година. Бъдещите първокурсници в 8 професионални посоки и 18 предпазени специалности не заплащат такси - измежду тях са „ Религия и теология “ и „ Математика “.

Ученикът в 12. клас Владислав Тунтев ще кандидатства фармация и чака годишната му такса да е към 1000 лв..

Владислав Тунтев
Снимка: Редакторски екип


„ Това е специалността, която се приближава най-вече до мен и ще съм в помощ на хората с доста огромно предпочитание “, разяснява той.

Владислав ще се яви на всички кандидатстудентски изпити за тази компетентност и е наясно, че ще би трябвало да заплати повече.

„ Винаги, когато има едно нарастване, студентската общественост не е щастлива от този факт и несъмнено, ние ще настояваме такова нарастване да се постанова единствено, в случай че в действителност има потребност “, изясни Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.

Даниел Парушев
Снимка: Редакторски екип


Междувременно от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ обявиха за bTV, че и през новата образователна година Алма Матер няма да подвига таксите.

Софийски университет „ Св. Климент Охридски “
Снимка: Редакторски екип


„ Към момента таксите за кандидатстване са в размер на 30 лв. и си остават толкоз, не както другите университети - на 50 лв.. Има решение на Академичния съвет, съгласно което студентите заплащат до края на образованието си размера на семестриалните такси, с които са почнали своето следване. Аз съм леден от 2019 година. Семестърът ми е 400 лв. и до края на следването ми ще заплащам по 400 лв. “, посочи Радослав Христов, ръководител на Студентския съвет към университета.

Радослав Христов
Снимка: Редакторски екип


Годишната такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения ще е приблизително 1300 лева Новите такси би трябвало да бъдат утвърдени от кабинета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР