Чандра Бахур Данги е най-ниският човек, живял някога на планетата.

...
Чандра Бахур Данги е най-ниският човек, живял някога на планетата.
Коментари Харесай

Историята на най-ниския човек, живял някога

Чандра Бахур Данги е най-ниският човек, живял в миналото на планетата. Височината му е била едвам 55 сантиметра и до през днешния ден никой не го е изместил от Книгата на върховете Гинес.

Чандра е живял е Непал и е видян инцидентно от екскурзиант. Той бил мощно сюрпризиран от височината и съобщил за него на публицистите. Това се случило през 1939 година, а тогава Чандра живял дружно със фамилията на по-големия си брат, в дом, където нямало електричество.

Данги работил на пазар и продавал салфетки и ремъци. Когато търговията не вървяла, помагал на овчарите с запазване на добитъка. Менюто му включвало главно ориз, плодове и зеленчуци и в доста редни случаи хапвал месо.

Родителите му умряли, когато е бил към момента дете и е отгледан от 6-те си братя и двете сестри. Те също са дребни хора, чийто растеж не надвишава 120 сантиметра, поради което се счита, че ниският растеж на Чандра е генетично завещание.

Но той е спрял да пораства доста по-рано от останалите си братя и сестри. Въпреки че забелязали това, никой от фамилията му не потърсил лекарска помощ и по този начин най-малкият брат останал най-ниския член на фамилията.

Той не употребявал каквито и да било медикаменти, а в редките случаи на тресчица, пиел домашна запарка от куркума и оздравявал.

През 2012 година е неговото село идва екип на Рекордите а Гинес. До този миг като най-нисък човек на планетата бил записан индиеца Гул Мохамед с височина от 57 сантиметра, само че Чандра се оказал по-нисък от него.

Парите, които получава от върха си, употребява за пътешестване, а преди гибелта си основава фондация, която се бори с бедността в родното му село. Чандра умира през 2015 година на 76-годишна възраст.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР