Чамат Палихапития, милиардер и рисков капиталист, наскоро сподели мнението си

...
Чамат Палихапития, милиардер и рисков капиталист, наскоро сподели мнението си
Коментари Харесай

Застрашено ли е господството на щатския долар?

Чамат Палихапития, милиардер и рисков капиталист, неотдавна показа мнението си за наклонността огромните стопански системи да се отхвърлят от щатския $ при комерсиалните разплащания.

По-конкретно, той разиска съглашението сред Китай и Бразилия да търгуват в личните си валути, без да употребяват щатския $.

Палихапития омаловажи смисъла на договорката, заявявайки, че юанът, китайската валута, към момента е обвързван с $, което значи, че всички покупко-продажби в юани в последна сметка са индексирани по отношение на $.

Палихапития посочи, че в предишното Китай е сключвал сходни съглашения с Пакистан и Русия и че тези покупко-продажби не са заплашили господстващото състояние на $ в международната търговия и финанси.

Той отхвърли концепцията, че тези покупко-продажби могат да доведат до отричане от потреблението на щатския $ в международната стопанска система. Според Палихапития тези, които предизвикват това да се случи, не схващат сложността на международните финанси и търговия.

Според информацията страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) работят върху нова валута, която би могла да оспори господстващото състояние на $ в интернационалната търговия.

Палихапития обаче е песимистичен, че това в действителност ще се случи и счита, че позицията на $ като съществена аварийна валута надали ще бъде оспорена в скоро време. Според него главната динамичност на международните финанси и търговия затруднява замяната на $, даже и за страните, които биха желали да понижат зависимостта си от него.


 


В резюме Палихапития счита, че неотдавнашната наклонност огромните стопански системи да се отхвърлят от щатския $ при комерсиалните разплащания не съставлява забележителна опасност за господстващото състояние на $ в международната търговия и финанси.

Макар че някои страни може да се стремят да понижат зависимостта си от $, Палихапития счита, че е малко евентуално той да бъде сменен като съществена аварийна валута заради сложността на международните финанси и търговия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР