Capital Economics прогнозира, че балонът на фондовия пазар, управляван от

...
Capital Economics прогнозира, че балонът на фондовия пазар, управляван от
Коментари Харесай

ПРОГНОЗА: Балонът на фондовия пазар ще се спука през 2026 година – ето защо

Capital Economics предвижда, че балонът на фондовия пазар, ръководен от изкуствен интелект, ще се срине през 2026 година, което ще докара до обилни пазарни разтърсвания.

Фирмата за изследвания планува внезапен растеж на S&P 500, който евентуално може да доближи 6500 пункта до 2025 година, подхранван основно от ентусиазма на вложителите във връзка с акциите, свързани с изкуствения разсъдък и технологиите. От 2026 година обаче се чака пазарните облаги да се разпаднат заради повишението на лихвените проценти и инфлацията, което ще окаже напън за понижаване на оценките на акциите.

Диана Йованел и Джеймс Райли от Capital Economics чакат идно предизвикателно десетилетие за акциите, като плануват понижена възвръщаемост спрямо предходното десетилетие. Те изясняват тази неподходяща вероятност с планувания подтик на икономическия напредък, провокиран от въвеждането на изкуствения разсъдък, което ще докара до по-високи от предстоящото инфлация и лихвени проценти, които са в ущърб на цените на акциите.

Икономистите вършат паралели сред това предстоящо пръсване на балона и исторически пазарни събития, като дотком балона от края на 90-те години и Голямата злополука от 1929 година Те допускат, че спукването на балона на фондовия пазар ще сложи началото на десетилетие, в което облигациите ще бъдат желани пред акциите.

Capital Economics предвижда скромна годишна възвръщаемост от 4.3% за американските акции и 4.5% за американските държавни скъпи бумаги от в този момент до края на 2033 година, което е доста по-ниско от междинните исторически стойности. Тази прогноза внезапно контрастира с високата средногодишна възвръщаемост от 13.1%, реализирана от американските акции през последното десетилетие.

Макар да регистрират компликациите при определянето на времето на пазарните върхове и евентуалните продължителни последствия от спукването на балона, анализаторите акцентират несигурността, обвързвана с продължителността и въздействието на отпушването на балона.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР