Бюрото по защита, което в момента е на пряко подчинение

...
Бюрото по защита, което в момента е на пряко подчинение
Коментари Харесай

Има такъв народ ще отнема Бюрото по защита от главния прокурор

Бюрото по отбрана, което сега е на директно послушание на основния прокурор, да премине към Министерството на правораздаването като независим профилиран отдел. Това планува законопроект, импортиран от Виктория Василева и Тошко Йорданов от ”Има подобен народ”

Депутатите оферират промяна в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане с аргумента, че сега в основния прокурор е съсредоточена власт, каквато конституционните му пълномощия не му дават. А от концентрацията на власт следва и произвол, написа вестник " Сега ".

Действията по защита, попречване и секване на закононарушения са типични за органите на изпълнителната власт. Те упражняват насила от името на страната, могат да употребяват мощ, оръжие и помощни средства, да лимитират човешки права, може да се стигне до лишаване на човешки живот, пишат Василева и Йорданов в претекстовете си. И допълват, че за такива дейности би трябвало да има цивилен надзор, включително правосъден и от Народното събрание. А това няма по какъв начин да се случи, в случай че полицейските функционалности са в правосъдната власт.

Бюрото по отбрана на основния прокурор изигра основна роля при щурма в президентството предишното лято по време на акцията против двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че основният прокурор управлява директно бюрото, назначава шефа му и чиновниците и има право да му подрежда персонално наложително довеждане или защита на следствия. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които вземат участие във всяка по-шумна акция на държавното обвиняване, го вършат персонално по разпореждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по каузи. Бюрото охранява и самия основен прокурор по негово решение, откакто той се отхвърли от отбраната на НСО.

Мотивите към плана на Има Такъв Народ преповтарят причините на президента Румен Радев, който през март нападна пред Конституционния съд законовата уредба на бюрото.

Законопроектът на партията на Слави Трифонов изпреварва и плана за бюрото, който депутати от " Демократична България " дадоха поръчка, че ще бъде импортиран от тях тази седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР