Бюджетът който беше направен, беше предизборен, той няма да издържи

...
Бюджетът който беше направен, беше предизборен, той няма да издържи
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Бюджетът беше предизборен, няма да издържи

" Бюджетът който беше изработен, беше избирателен, той няма да издържи и е нужна незабавна актуализация ". За това сигнализира финансистът доцент Петър Чобанов в предаването " Още от деня " по Българската национална телевизия.

" Това, което трябваше да бъде направено за бюджета тази година, е да се знае, че рецесията ще продължи, както се случи през първите четири месеца на годината, да е планувана по-голяма еластичност в бюджета и да не се вършат разноски, които могат да бъдат спестени, като увеличението на заплатите в държавната администрация, това беше изцяло ненужно и не е обвързвано със самата рецесия ", разяснява бюджета финансистът.

Доц. Петър Чобанов изрази мнение, че Планът за възобновяване и резистентност най-вероятно ще бъде изпратен до 30 април.

" За страдание това не е хубаво, Европейска комисия и европейските институции избират, когато се изпрати подобен стратегически документ, те да работят с държавно управление, което ще стои зад този проект, ще подсигурява осъществяването му. Тези предплатени средства няма да ни решат проблемите. Планът не би трябвало да се преглежда като подобен, който запълва дупки. Ние имаме три детайла, които са доста значими и които би трябвало да се допълват взаимно. За страдание единият от тях изцяло липсва. Това е национална финансова стратегия, която да се организира напълно по разпоредбите за обикновено бюджетно ръководство. Ние нямаме такава национална финансова стратегия. Другият детайл е проектът и третият детайл са европейските фондове ", съобщи Чобанов.

Бившият финансов министър също по този начин счита, че би трябвало да се създаде такава национална тактика, която да обгръща тези три съществени източника за финансиране и решение на проблемите, за гарантиране един интензивен и догонващ напредък.

" Ще е хубаво идващото държавно управление, когато бъде излъчено, да си го сложи като един приоритет, с цел да забележим в действителност, че се ръководят дейно обществените финанси ", разяснява Чобанов.

Трудно е било да се комуникира по този проект. Бизнесът и синдикатите имат по-големи благоприятни условия за мнения по проекта, те реализираха някои от задачите си, само че има прекомерно още доста какво да се желае, разяснява Чобанов.

" Не се разбра през тези години, че европейските фондове не са главният инструмент на бюджета да прави финансови разноски, главният инструмент би трябвало да е националната финансова стратегия, а всичко останало да добавя към нея ", счита експертът.

Според него, не би трябвало да се чакат всеобщи банкрути след кредитната почивка.

" Това, което се чака, е да има усложнения от позиция на това, че не сме сигурни какъв брой бързо ще се завърти естествената икономическа интензивност и дали няма да се изправени пред нови талази на пандемията. Трябва да се вършат стопански разбори по браншове, страната взаимно с бизнеса и университетите да прави такива стопански разбори, да се види кои са най-уязвимите и наранени браншове и какъв финансов запас им би трябвало, с цел да преодолеят този интервал ", съобщи финансистът.

Лихвените проценти са ниски и това би трябвало да се употребява от бизнеса. Сега е моментът да се влага, съгласно Петър Чобанов.

Относно законодателните промени в Народното събрание, Чобанов изрази мнение, че сега няма вероятност за кабинет и сега се поставя " каруцата пред коня ". Тези прибързани промени могат да доведат до на никое място, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР