Бялото злато на Калифорния се намира на едно призрачно място:

...
Бялото злато на Калифорния се намира на едно призрачно място:
Коментари Харесай

Съкровището в отровното езеро: как едно мъртво езеро може да се превърне в златна мина

" Бялото злато " на Калифорния се намира на едно призрачно място: Солтън Сий в южната част на щата. През 1950-те и 1960-те години езерото, ситуирано на три часа път от Лос Анджелис, беше фамозен курорт, в който отсядаха звезди като Франк Синатра и музикантите от Бийч Бойс. Междувременно обаче Солтън Сий е отровно бунище, хотелите са се трансформирали в отломки, а безработицата в този проспериращ в миналото район е доста висока.

Съкровището в отровното езеро

Езерото Солтън Сий е мощно нечисто - най-вече от селското стопанство, развивано в района, разяснява Майкъл Коен от изследователския институт " Pacific Institute ". " Във водите попада огромно наличие на торове и езерото стана толкоз солено, че за рибата в него е съвсем невероятно да оцелява. От това пък понижа храната за птиците, тъй че и те са на изгубване ", изяснява специалистът. Солтън Сий поражда в следствие от една повреда през 1905 година, когато се пука тръбопровод, от който в продължение на две години в долината се излива вода. В момента езерото няма никакъв приток на прясна вода и защото водата в него се изпарява, наличието на сол непрекъснато нараства. Това води от време на време до естествени произшествия: през 1999 да вземем за пример в прекомерно солените води на езерото измряха 7,6 милиона риби.

Но под мътната сиво-кафява повърхнина на водата се крие голямо богатство от литий, което би могло да покрие 40% от потребностите по целия свят, настояват специалисти. Три компании са подготвени да стартират добива на скъпия метал. " Смятаме, че бихме могли да вадим по 90 000 тона на година, а в целия свят се добиват към 300 000 тона годишно ", споделя Джонатан Уайсгол от " Berkshire Hathaway " - една от компаниите, които добиват литий. Най-големи количества литий се добиват в Южна Америка, следвана от Австралия и Китай. За Съединени американски щати продукцията на огромни количества литий биха били от огромна изгода, защото американците възнамеряват всеки втори автомобил, продаван през 2030 година, да бъде с електрически мотор. Има обаче и един проблем: никой до момента не е добивал литий в толкоз огромни размери. Това е известно и на Уайсгол, който се пробва да притъпи огромните упования: " В лабораторни условия го постигнахме, в този момент би трябвало да покажем, че това е допустимо и действително. Иска ни се да се устремим напред, само че преди да тръгнем да тичаме, първо би трябвало да пристъпен ".

Златна тресчица в Калифорния

Гладът за литий е огромен, упованията - също. Дженеръл Мотърс към този момент закупи дял в една от компаниите, а губернаторът на щата Калифорния Гавин Нюсъм, който има желание на подтиква добива на суровината с данъчни облекчения в размер на 350 милиона $, съобщи: " Притежаваме нещо, което някои към този момент описаха като " Саудитска Арабия на лития ". " Протести против планувания рандеман на литий към този момент съвсем няма. Тъкмо противоположното: в случай че се прави вярно, добивът може да се трансформира в " тройна облага за Калифорния, за района и за Съединени американски щати ", счита екоактивистът Франк Руиз. А локалните хора се надяват, че добивът на литий ще сътвори нови работни места - и ще донесе пари, които след това да се вложат в това число в съживяването на мъртвото езеро Солтън Сий.

Автор: Катарина Вилхелм (АРД)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР