Бяла обувка от коприна и козя кожа, принадлежала на Мария-Антоанета,

...
Бяла обувка от коприна и козя кожа, принадлежала на Мария-Антоанета,
Коментари Харесай

Колко струва обувката на Мария-Антоанета?

Бяла обувка от коприна и козя кожа, принадлежала на Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията от 1789 година, се продаде на търг за 43 750 евро (51 780 долара) през днешния ден, оповестиха от аукционната къща, написа БГНЕС.



Обувката на ток е с дължина 22,5 сантиметра (8,8 инча), почти еквивалентна на европейски размер 36. Тя е украсена с четири панделки и е в положително положение, като се изключи леко захабената коприна, обявиха от аукционната къща „ Osenat ”.

Обувката бе един от най-забележителните лотове на търга " Царствеността на Версай " дружно с картината " Молиер на масата на Краля Слънце " на Франсоа-Жан Гарнере - едно от редките изображения на монарха дружно с писателя, оценено на 40 000 - 60 000 евро. Първоначално обувката бе оценена на 8000-10000 евро.

Мария Антония Йозефа Йохана, цялостното име на Мария Антоанета, е родена като ерцхерцогиня на Австрия през ноември 1755 година През май 1770 година, на 14-годишна възраст, тя се омъжва за Луи Огюст, Дофин от Франция (т.е. явен правоприемник на трона). През май 1774 година Луи Огюст се възкачва на трона, ставайки Луи XVI, крал на Франция и Навара, а Мария Антоанета негова кралица.

Версай е кралският двор и дом и на двамата, които царуват от 1774 до 1793 година Известна със своите големи разноски, привързаността на Мария Антоанета към модата, бижутата и хазарта не се отразява добре на страната, която по това време има сериозна финансови проблеми. В историята остава с приписваната и фраза: „ Като нямат самун, да ядат пасти! “, изречена, когато й споделили, че френското население, изключително това на Париж, гладува заради липса на самун.

След изтезанието на брачна половинка й на гилотината, Мария Антоанета е гилотинирана на „ Плас де ла Конкорд “ на 16 октомври 1793 година, в разгара на Френската гражданска война. Погребана е в некропола на френските крале в базиликата Сен Дени, северно от Париж.

Обувката е попаднала в ръцете на Мари-Емили Лешевин, близка другарка на основната сервитьорка на кралицата, чийто брачен партньор също умира на гилотината. Обувката става фамилна светиня за наследниците на семейство Лешевин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР