Бутан ще отвори отново границите си за международни туристи от

...
Бутан ще отвори отново границите си за международни туристи от
Коментари Харесай

Тази страна таксува туристите с 200 долара на ден само за посещение

Бутан ще отвори още веднъж границите си за интернационалните туристи от септември - за първи път от началото на пандемията.

Малкото хималайско кралство се стреми да съживи стопанската система си.

Сгушена сред Китай и Индия, страната с живописна естествена хубост и антична будистка просвета, предприе фрапантни ранни стъпки и забрани туризма - главен източник на приходи, през март 2020 година, когато на територията й беше регистриран първият случай на COVID-19, напомня CNN.

Конституционната монархия с по-малко от 800 000 души население е отчела по-малко от 60 000 инфекции и единствено 21 смъртни случая, само че стопанската система й, възлизаща на 3 милиарда $, се сви през последните две фискални години, тласкайки повече хора към беднотия.

От Съвета по туризъм на Бутан (TCB) оповестяват, че на туристите ще бъде позволено да влизат в страната от 23 септември.

Те обаче ще би трябвало да заплащат такса за стабилно развиване от $200 на екскурзиант на нощувка, спрямо $65 преди три десетилетия. Новата такса ще компенсира въглеродния отпечатък на туристите.

„ COVID-19 ни разреши да се пренастроим – да преосмислим по какъв начин секторът може да бъде най-добре структуриран и ръководен, като в същото време поддържа ниски въглеродни отпечатъци “, споделя в изказване Танди Дорджи, ръководител на TCB и външен министър на страната.

Властите показват още, че Бутан е преразгледал стандартите за доставчиците на услуги, като хотели, водачи, туроператори и водачи.

Туризмът дава работа на 50 000 души и е съдействал приблизително годишно с към 84 милиона $ през трите години преди пандемията в директна задгранична валута.

Бутан отваря порти за туристи през 1974 година, когато приема 300 гости. Броят им нараства до 315 600 през 2019 година, което е с 15.1% повече по отношение на година по-рано, демонстрират данните на TCB.

Посетителите ще могат свободно да избират свои лични туроператори и да възнамеряват направления, до момента в който преди можеха да избират единствено от предлаганите пакети.

Сангай Пунтсо, който ръководи компанията Always Bhutan Travel в столицата Тхимпху, споделя, че таксите може да възпрат някои, само че не и по-богатите гости. „ Онези, които могат да харчат, са добре пристигнали “, споделя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР